Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Nedal si povedať! Americký občan odsúdený v Rusku za útok na policajta má na krku ďalšie obvinenia

(Zdroj: Getty Images)

MOSKVA- Amerického občana odsúdeného v Rusku pred dvomi rokmi za kopnutie policajta predviedli vo štvrtok pred súd v meste Voronež, aby sa zodpovedal zo štyroch prípadov údajného napadnutia väzenskej stráže a vyšetrovateľa. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra AFP.

Američan Robert Gilman (30) bol v roku 2022 v Rusku odsúdený za napadnutie policajta v opitosti. Odsúdený bol na štyri a pol roka väzenia, odvolací súd trest zmiernil na tri a pol roka. Počas výkonu trestu v septembri a októbri minulého roku Gilman zaútočil na troch väzenských dozorcov a neskôr aj na jedného vyšetrovateľa. V dôsledku toho teraz čelí pred súdom štyrom obvineniam.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

Gilman sa na štvrtkovom pojednávaní priznal k obvineniam z napadnutia, ale vyhlásil, že tak konal v sebaobrane, pretože má obavu, že sa ho vo väznici snažia otráviť za pomoci "rádioaktívneho materiálu". Súd prípad odročil do 15. júla, pričom si súčasne vyžiadal lekárske správy o Gilmanovom zdravotnom stave a lekárskej starostlivosti, ktorá mu je vo väznici poskytovaná.

V Rusku je v súčasnosti zadržiavaných alebo väznených niekoľko občanov USA vrátane novinárov Evana Gershkovicha a Alsu Kurmaševovej, bývalého príslušníka námornej pechoty Paula Whelana, baleríny Xenie Karelinovej a vojaka Gordona Blacka.

Obe krajiny uviedli, že sú otvorené výmene väzňov

Washington opakovane tvrdí, že Moskva dáva zatýkať amerických občanov na základe ničím nepodložených obvinení, aby ich neskôr použila ako "žolíkov" na rokovaniach o prepustení Rusov odsúdených v zahraničí.

Obe krajiny uviedli, že sú otvorené výmene väzňov, no odkedy bola americká basketbalistka Brittney Grinerová v decembri 2022 vymenená za obchodníka so zbraňami Viktora Buta, nedošlo k žiadnym väčším výmenám, dodala AFP.

Viac o téme: PolicajtObvineniaPolícia útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu