Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

V Belehrade zrušili festival kultúry komunít z Kosova: Aký je dôvod?

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

BELEHRAD - Srbské úrady vo štvrtok zrušili otvorenie festivalu kosovskej kultúry, ktorý sa mal konať súčasne v srbskom hlavnom meste Belehrad a kosovskej metropole Priština. Otvorenie festivalu kultúry srbskej a etnicky albánskej komunity z Kosova bolo odvolané len niekoľko hodín pred začiatkom podujatia, spresnila vo svojej správe agentúra AFP.

Festival nazvaný Dobrý deň! (Mirëdita, dobar dan!) sa mal začal divadelným predstavením hry Otec a otec v Belehrade. Srbský minister vnútra Ivica Dačič totiž - podľa oficiálneho vyhlásenia - uviedol, že v mieste konania festivalu "nebudú povolené žiadne zhromaždenia". Úrady neobjasnili, či bol zrušený aj celý viacdňový festival.

archívne video

Divadelná inscenácia SNOWball počas festivalu Teen Theatre (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Toto oznámenie nasledovalo po správach v miestnych médiách, že desiatky futbalových chuligánov protestovali na mieste konania festivalu a blokovali vstup na podujatie. Festival bol posledných desať rokov pravidelne terčom kritiky a protestov srbských ultranacionalistov, pričom v roku 2019 došlo aj k stretom medzi políciou a demonštrantmi. Festival však doteraz nikdy nebol oficiálne zrušený.

S organizátormi festivalu sa jej nateraz nepodarilo spojiť

Minister Dačič celé dni naznačoval, že podujatie sa bude konať, pričom však upozorňoval na bližšie nešpecifikované "bezpečnostné riziká". Agentúra AFP uviedla, že s organizátormi festivalu sa jej nateraz nepodarilo spojiť. Na instagramovom účte festivalu je obrázok s nápisom "Zákaz" v srbskom, albánskom a anglickom jazyku.

Európska únia sa pokúšala vdýchnuť nový život zastaveným rokovaniam medzi Srbskom a Kosovom. Tieto rozhovory sa v stredu v Bruseli napokon nekonali, lebo lídri oboch strán - srbský prezident Aleksandar Vučič a kosovský premiér Albin Kurti - odmietli vyhovieť podmienkam druhej strany. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell však uviedol, že snahy budú pokračovať na budúci týždeň, keď sa opäť pokúsi hostiť vyjednávačov oboch strán v Bruseli. Medzi Srbskom a Kosovom panuje nevraživosť od vojny na konci 90. rokov, keď sa Kosovo snažilo odtrhnúť. Svoju nezávislosť Kosovo vyhlásilo v roku 2008. Srbsko tento krok odmietlo uznať, keďže považuje Kosovo za svoje územie.

Viac o téme: KultúraBelehradKosovoFestivalEtnika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu