Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Summit EÚ rieši fungovanie Únie na najbližších päť rokov i najvyššie funkcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Dvojdňový summit EÚ, ktorý sa začne vo štvrtok krátko po poludní v Bruseli, má na programe viaceré politické a ekonomické témy. Zároveň však na ňom šéfovia vlád a štátov schvália aj mená kandidátov na najvyššie funkcie v inštitúciách EÚ.

Lídri EÚ budú podľa stanoveného programu rokovať o strategickom programe na roky 2024 – 2029, ďalšom inštitucionálnom cykle, prerokujú vojnu na Ukrajine vo všetkých jej rozmeroch a konflikt na Blízkom východe s dôrazom na potrebu prímeria a posilnenia humanitárnej pomoci. Rokovať budú o bezpečnosti a obrane i o tom, ako posilniť európsku obrannú technologickú a priemyselnú základňu, ale aj o posilnení konkurencieschopnosti Únie, zabezpečení odolnosti hospodárstva a využití plného potenciálu jednotného trhu.

archívne video

Vyhlásenie oficiálnych výsledkov eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Pri téme Ukrajiny čakajú lídrov debaty o komplexnej podpore EÚ pre Ukrajinu, najmä čo sa týka vojenskej podpory. V tejto súvislosti prerokujú iniciatívy členských štátov týkajúce sa zásielok munície a riadených striel a podporu v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF). Očakáva sa, že diskutovať budú aj o pokroku vo využívaní výnosov zo zmrazených aktív Ruska na podporu Ukrajiny a jej obnovy.

Z ostatných zahraničnopolitických tém nebude chýbať otázka riešenia migrácie, situácia v Gruzínsku a podpora pre Moldavsko, či tiež debaty o tom, ako vytvoriť strategický prístup k Čiernemu moru a ako sa postaviť nárastu hybridných aktivít zameraných proti Únii.

Premiéri a prezidenti sa už v utorok (24.6.) prostredníctvom diplomatov dohodli na tom, že súhlasia s vymenovaním Ursuly von der Leyenovej z Európskej ľudovej strany (EPP) na druhé funkčné obdobie predsedníčky Európskej komisie (EK). Zhoda pred summitom sa dosiahla aj na tom, že portugalský expremiér z rodiny európskych socialistov António Costa bude budúcim predsedom Európskej rady, kde nahradí Belgičana Charlesa Michela, a že novou šéfkou diplomacie EÚ by sa po Josepovi Borrellovi mala stať estónska premiérka Kaja Kallasová, ktorá politicky zastupuje tábor európskych liberálov a centristov. Mimoriadny summit zo 17. júna, venovaný najvyšším pozíciám v euroinštitúciách, sa skončil bez dohody na uvedených menách.

Slovensko na summite miesto predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) zastupuje prezident Peter Pellegrini, ktorý pobyt v Bruseli využije aj na stretnutie s najvyššími predstaviteľmi inštitúcií EÚ a NATO. V stredu večer sa stretol s Von der Leyenovou, vo štvrtok dopoludnia má naplánované pracovné rokovania s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a šéfkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou, a v piatok ráno aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Viac o téme: Európska úniaSummitFungovanieNajvyššie funkcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu