Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Dom v Los Angeles, v ktorom žila americká legenda, vyhlásili za kultúrnu pamiatku

Ilustracne foto
Ilustracne foto (Zdroj: foto Ján Zemiar)

LOS ANGELES - Mestskí poslanci v Los Angeles v stredu jednomyseľne schválili vyhlásenie niekdajšieho domu legendárnej americkej herečky Marilyn Monroe za historickú kultúrnu pamiatku. Zmarili tak snahy súčasných vlastníkov o jeho zbúranie. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Hollywoodska ikona žila v tomto dome posledných šesť mesiacov svojho života - až do smrti na predávkovanie barbiturátmi v roku 1962. Jednoposchodovú rezidenciu s rozlohou 3000 metrov štvorcových kúpila v tom roku krátko po rozvode s dramatikom Arthurom Millerom.

archívne video

Socha Marilyn Monroe v múzeu v Palm Beach (Zdroj: Profimedia.sk)

Nehnuteľnosť v luxusnej štvrti Brentwood vlani kúpila bohatá dedička Brinah Milsteinová a jej manžel Roy Bank, producent televíznej reality show, za 8,35 milióna dolárov. Tento pár zároveň vlastní susedný dom a mal v úmysle obe nehnuteľnosti spojiť, čo by si vyžadovalo zbúranie domu Monroe. Vlani im udelili povolenie povolenie na demoláciu, čo však vyvolalo rozruch a miestni politici v Los Angeles urýchlene konali, aby mala budova štatút chránenej pamiatky.

Súčasní majitelia preto mesto zažalovali za "nezákonné a protiústavné konanie". Tvrdili, že Monroe v dome žila príležitostne "iba" šesť mesiacov a že predchádzajúci vlastníci ho zmenili na nepoznanie od pôvodného stavu. Ich námietky však v stredu zamietli a budovu vyhlásili za historickú kultúrnu pamiatku.

"V histórii a kultúre pravdepodobne neexistuje žena, ktorá by zaujala verejnosť tak ako Marilyn Monroe. Aj po toľkých rokoch jej príbeh stále rezonuje a inšpiruje mnohých z nás," uviedla poslankyňa Traci Parková.

Viac o téme: DomKultúrna pamiatkaUSALos AngelesMarilyn Monroe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu