Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Pellegrini navštívi Česko, v Prahe očakávajú posun vo vzťahoch

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

PRAHA - Slovenský prezident Peter Pellegrini v stredu navštívi Česko. Bude to jeho prvá zahraničná cesta vo funkcii hlavy štátu. Predpoludním ho na Pražskom hrade prijme český prezident Petr Pavel, neskôr sa stretne aj s premiérom ČR Petrom Fialom. Česko podľa predsedu vlády verí, že Pellegriniho návšteva bude znamenať ďalší posun vo vzťahoch so SR.

Pellegriniho program sa začne pred sídlom Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) na Námestí Jana Palacha. K novému pamätníku obetí vlaňajšej tragickej streľby, ktorý univerzita odhalila minulý týždeň, položí veniec. Odtiaľ zamieri na Pražský hrad, kde ho čaká rokovanie s českým prezidentom. Podľa Pavlovej kancelárie je Pellegriniho návšteva príležitosťou nastaviť medzi prezidentmi otvorenú komunikáciu a predísť tak komplikáciám, ktoré nie sú v záujme ani jednej strany. Pražský hrad sa podľa zástupcov zahraničného odboru bude snažiť s Pellegriniho kanceláriou nadviazať čo najbližšie vzťahy.

Po obede, ktorý na počesť slovenského prezidenta usporiada Pavel, sa Pellegrini stretne s podpredsedom Senátu Jiřím Drahošom a následne s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou. Oficiálnu návštevu ukončí na Úrade vlády, kde bude mať schôdzku s premiérom. Fiala v utorok uviedol, že o návšteve slovenskej hlavy štátu v ČR hovorili s Pavlom na pracovnom rokovaní. "Veríme, že to bude ďalší posun, pozitívny impulz vo vzťahoch medzi ČR a Slovenskom," naznačil české očakávania Fiala. Na záver sa Pellegrini stretne aj s českým exprezidentom Milošom Zemanom. Z Prahy popoludní odletí do Bruselu, kde bude SR zastupovať na dvojdňovom summite EÚ.

Viac o téme: ČeskoPrahaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu