Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Novým generálnym tajomníkom Rady Európy bude švajčiarsky exprezident Berset

(Zdroj: TASR/Alessandro della Valle/Keystone via AP)

ŠTRASBURG - Za nového a v poradí 15. generálneho tajomníka Rady Európy bol v utorok zvolený bývalý švajčiarsky prezident Alain Berset. Vo funkcii vystrieda Mariju Pejčinovičovú Buričovú. Informuje o tom portál Politico.

Berset uspel v dvojkolovom hlasovaní v 306-člennom Parlamentnom zhromaždení so 114 hlasmi. O post generálneho tajomníka RE sa uchádzali ďalší dvaja kandidáti - niekdajší estónsky minister kultúry Indrek Saar a belgický eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Tí získali 85, respektíve 45 hlasov. Vo svojom krátkom prejave sa 52-ročný Berset poďakoval Švajčiarsku za podporu a zdôraznil význam demokracie, ľudských práv a právneho štátu.

archívne video

Pellegrini chce na summite EÚ vyrokovať silné portfólio pre Šefčoviča (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Svoj päťročný mandát si začne uplatňovať od 18. septembra. Ako generálny tajomník bude zodpovedať za sekretariát Rady Európy a spolupracovať s jej ostatnými orgánmi vrátane Výboru ministrov, Parlamentného zhromaždenia a Európskeho súdu pre ľudské práva. Vo funkcii švajčiarskeho prezidenta pôsobil v rokoch 2018 a 2023. V čase pandémie COVID-19 bol ministrom zdravotníctva a vnútra. Je členom Sociálnodemokratickej strany.

Rada Európy vznikla po druhej svetovej vojne v roku 1949 a v súčasnosti združuje 46 členských krajín. Ide o nezávislú organizáciu, ktorá nijak nesúvisí s Európskou úniou. Jej cieľom je presadzovať ľudské práva, demokraciu a právny štát v Európe.

Viac o téme: TajomníkFrancúzskoRada EurópyAlain Berset
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu