Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Najmenej dvoch ranených si vyžiadal výbuch v poľskej fabrike na hnojivá

V továrni na palivo došlo k výbuchom
V továrni na palivo došlo k výbuchom (Zdroj: SITA/Edin Skoric via AP)

VARŠAVA - Najmenej dvoch zranených si vyžiadal výbuch vo fabrike na dusíkaté hnojivá v poľskom meste Pulawy, uviedla dnes na svojom webe poľská rozhlasová stanica RMF FM. Zranenia podľa reportéra stanice utrpeli popáleniny a na mieste zasahujú hasiči. Stanica neuviedla príčiny explózie.

Poľský premiér Donald Tusk tento mesiac informoval, že poľské bezpečnostné zložky v posledných niekoľkých týždňoch zadržali desať ľudí priamo zapojených do sabotáží a diverzných akcií v Poľsku. Podobných prípadov by podľa neho mohlo byť v budúcnosti viac.

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

O desiatich zadržaných, ktorí sa priamo podieľali na plánovaní alebo pokusoch o sabotáže naprieč Poľskom, na začiatku júna hovoril tiež poľský minister vnútra Tomasz Siemoniak, keď informoval o zatknutí 18 ľudí od decembra v súvislosti s činnosťou ruských a bieloruských tajných služieb. Zvyšných osem ľudí podľa neho "útočilo na bezpečnosť" Poľska inak.

Poľsko spája Rusko a jeho tajné služby s rôznymi prípadmi žhárstva a sabotážou, ktoré sa v poslednom čase stali na jeho území. V máji Tusk informoval o zadržaní deviatich ľudí na základe podozrenia zo zapojenia do sabotáží v Poľsku na pokyn ruských tajných služieb. A povedal, že sabotáže a diverzné akcie vyšetrujú aj ďalšie európske krajiny vrátane Litvy alebo Lotyšska.

České bezpečnostné zložky zadržali cudzincov v súvislosti so žhárskym útokom, ktorý sa odohral v Prahe 9 v garážach mestského dopravného podniku. Zadržaný muž pôvodom z Južnej Ameriky a hovorí po španielsky. Premiér Petr Fiala následne uviedol, že do prípadu je pravdepodobne zapojené Rusko.

Viac o téme: FabrikaExplóziaRaneníPoľskoVýbuchPulawy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu