Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Tragédia v Grécku: Na Kréte našli ďalšieho mŕtveho turistu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Na gréckej Kréte našli v pondelok telo 67-ročného Nemca po tom, ako sa vybral na náročnú túru v hornatej oblasti.

Je poslednou obeťou v sérii úmrtí a zmiznutí zahraničných turistov na gréckych ostrovoch. Jeho telo našli v rokline na juhu Bielych hôr medzi Sougiou a Agia Roumeli, v prefektúre Chania, neďaleko pláže Sendoni.

archívne video

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa miestnej stránky flashnews.gr odišiel muž v nedeľu zo svojho hotela, kde býval so svojou manželkou, na túru. V skorých popoludňajších hodinách jej zavolal o pomoc, keďže povedal, že je zranený.

Jeho manželka informovala hasičov a následne – po konzultácii – 67-ročný muž zavolal na tiesňovú linku 112, aby ho záchranári mohli lokalizovať.

Nasledovala mobilizácia záchranných zložiek s hasičmi, ktorí do oblasti išli a celú noc ho hľadali, no ako sa ukázalo, pohol sa a na mieste, kde sa nachádzal jeho mobilný telefón, nezostal.

Napokon ho za úsvitu našli mŕtveho v rokline nad plážou Sendoni a vzhľadom na náročnú oblasť bol na transport jeho tela privolaný vrtuľník.

Je druhým mŕtvym turistom, ktorého našli na Kréte za 48 hodín. Holandského turistu našli v sobotu mŕtveho po tom, čo jeho auto zbadali na okraji útesu.

"Existuje spoločný vzorec - všetci sa vybrali na túru uprostred vysokých teplôt," povedal pre agentúru Reuters policajný hovorca pre južné Egejské more Petros Vassilakis.

Nie je to prvý prípad

Niekoľko turistov už zomrelo v extrémnych horúčavách, ktoré zachvátili Grécko za posledných pár týždňov, vrátane britského televízneho moderátora Michaela Mosleyho, ktorý sa stratil na ostrove Symi začiatkom júna po tom, čo sa vydal na dlhú prechádzku, pričom jeho telo našli o niekoľko dní neskôr. 

Pátranie po americkom turistovi, ktorý sa stratil na gréckom ostrove Amorgos začiatkom tohto mesiaca, pokračuje už 13. deň. Albert Calibet, 59-ročný muž, ktorý je zástupcom šerifa okresu Los Angeles na dôchodku, sa 11. júna stratil na gréckom ostrove Amorgos.

Začiatkom júna bol vo vode nájdený mŕtvy ďalší americký dovolenkár, ktorý sa stratil na iónskom ostrove Korfu.

A o niekoľko dní neskôr bol nájdený mŕtvy aj 74-ročný Holanďan, ktorý bol nezvestný počas pešej turistiky medzi oblasťami Limnionas a Klima na juhozápade ostrova Samos.

Incidenty a prebiehajúce pátracie a záchranné misie poukazujú na to, aké nebezpečné môžu byť tohtoročné letné teploty pre ľudské telo. Vedci varujú, že extrémne horúčavy môžu znížiť prietok krvi do mozgu a zhoršiť rozhodovacie schopnosti.

Viac o téme: TuristiGréckoKréta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu