Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Alpské vrcholy bez snehu? Google Maps vymazali fotografie lokalít vytvorené umelou inteligenciou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Google Maps)

VIEDEŇ - Spoločnosť Google odstránila zo svojich máp desiatky záberov lokalít v Rakúsku, ktoré environmentálni aktivisti z hnutia Posledná generácia upravili pomocou umelej inteligencie tak, aby upozornili na potenciálny vplyv zmeny klímy. Zábery zachytávali napríklad vyschnutý Dunaj, jazerá bez vody a alpské vrcholy bez snehu, ako by boli vyzerať v roku 2070. Informuje správa agentúry AFP.

"Naše pravidlá jasne zakazujú obsah, ktorý nie je založený na skutočnosti alebo presne nezobrazuje danú lokalitu. Predmetné fotografie porušujúce tieto zásady odstraňujeme," uviedol v sobotu pre AFP hovorca spoločnosti Google.

archívne video

Strategické objekty v Google mapách: Tieto by ste nemali vidieť! Detailné snímky slovenských atómových elektrární (Zdroj: Topky/Maarty)

Environmentálne hnutie uviedlo, že ho neprekvapilo konanie spoločnosti. "Ignorujú klimatickú katastrofu, rovnako ako úrady a veľké spoločnosti," vyhlásila jeho hovorkyňa Marina Hagenová-Canavalová.

Skupina predtým informovala, že zábery zverejnila v Google Maps, aby upozornila turistov, využívajúcich túto službu na plánovanie svojich dovoleniek, na riziko rastúcich teplôt v dôsledku zmeny klímy.

Posledná generácia zorganizovala aj iné protestné akcie vrátane blokovania ciest, či prerušenie maratónu v Ríme. Začiatkom júna na fasádu sídla nemeckého kancelára Olafa Scholza v Berlíne namaľovali aktivisti slogan "Buď úprimný". Hnutie taktiež avizovalo, že podnikne ďalšie kroky, a to aj prostredníctvom internetu.

Viac o téme: GoogleRakúskoGoogle MapsUmelá nteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu