Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

MIMORIADNY ONLINE Rusko viní USA za útok na Sevastopol: Hlásia troch mŕtvych vrátane dieťaťa

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že Spojené štáty, ktoré dodali Ukrajine strely ATACMS, sú predovšetkým zodpovedné za raketový útok na civilistov v meste Sevastopol na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 850

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 850 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:41 Ukrajinské námorné sily zverejnili satelitné snímky, ktoré potvrdzujú zničenie skladovacích a prípravných miest pre bezpilotné lietadlá Shahed-136/Geranium-2 v ruskom Krasnodarskom kraji.

20:40 Šesť ďalších účastníkov sa tento týždeň pripojilo ku komuniké ukrajinského mierového summitu, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. Nové krajiny alebo organizácie, ktoré podpísali, nešpecifikoval.

19:18 Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho avizuje celoplošný výpadok v dodávkach elektriny, ku ktorému dôjde v pondelok na celom území Ukrajiny z dôvodu zvýšeného počtu útokov na elektrárne a energetickú infraštruktúru.

17:32 Ruské útoky na Doneckú oblasť zranili 5 civilistov. Ruské sily spustili sériu útokov na viaceré osady v Doneckej oblasti ráno, pri ktorých bolo zranených päť civilistov, informovala regionálna prokuratúra.

16:07 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že Spojené štáty, ktoré dodali Ukrajine strely ATACMS, sú predovšetkým zodpovedné za raketový útok na civilistov v meste Sevastopol na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP. Moskvou dosadený gubernátor mesta Sevastopol Michail Razvožajev predtým uviedol, že pri ukrajinskom raketovom útoku na toto mesto zahynuli traja ľudia vrátane dvojročného dieťaťa a približne 100 ďalších ľudí utrpelo zranenia.

15:29 Najmenej jednu obeť a štyroch zranených si v nedeľu vyžiadal útok ruskej armády na mesto Charkov na severozápade Ukrajiny. Ako na sociálnych sieťach informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov, ruská armáda zasiahla objekty civilnej infraštruktúry, ako aj štvrť s rodinnými domami. Aj na sociálnych sieťach sa objavili správy od diskutérov, že v meste počuť výbuchy rôznej intenzity.

15:15 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu podľa agentúry Reuters uviedlo, že Ukrajina útočila na "civilnú infraštruktúru mesta Sevastopol s taktickými strelami ATACMS dodanými USA a vybavenými kazetovými hlavicami". Traja ľudia vrátane dvojročného dieťaťa prišli o život pri ukrajinskom raketovom útoku na ruskom ovládané mesto Sevastopol na anektovanom Krymskom polostrove, uviedol v nedeľu na platforme Telegram Moskvou dosadený gubernátor mesta Michail Razvožajev. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

14:42 Ruské vojská zaútočili na Charkovskú oblasť 35 klznými bombami za posledných 24 hodín, uviedol hovorca skupiny vojsk v Charkove Nazar Vološin.

13:35 Dvaja ľudia vrátane dvojročného dieťaťa prišli o život pri ukrajinskom raketovom útoku na ruskom ovládané mesto Sevastopol na anektovanom Krymskom polostrove, uviedol v nedeľu na platforme Telegram Moskvou dosadený gubernátor mesta Michail Razvožajev. Informuje agentúra Reuters a AFP.

13:05 Rusko by mohlo skrátiť lehotu na rozhodovanie o použití jadrových zbraní, pokiaľ by Moskva usúdila, že sa hrozba pre krajinu stupňuje, uviedol predseda obranného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov. Informuje správa agentúry Reuters.

12:55 Generálny štáb: Ukrajinské sily zasiahli veliteľské stanovište v ruskom regióne Belgorod. Ukrajinská armáda zaútočila na veliteľské stanovište ruského motostreleckého pluku v Nekhotejevke v regióne Belgorod, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

12:18 Ukrajinské jednotky zničili dronovú základňu ruskej armády v ruskom Krasnodarskom kraji, uviedlo na platfrome Telegram v nedeľu ukrajinské námorníctvo. Informuje agentúra DPA.

11:45 Rusko zaútočilo na 10 komunít v oblasti Sumy. Ruské sily zaútočili 22. júna na 10 komunít v severovýchodnej Sumskej oblasti na Ukrajine v 30 samostatných útokoch, informovala vojenská správa Sumskej oblasti. Neboli hlásené žiadne obete.

10:15 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 23. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:10 Rumunská dedina je pripravená stať sa najväčšou leteckou základňou NATO v Európe. Rumunská letecká základňa Mihai Kogalniceanu, pomenovaná po neďalekej dedine na počesť liberálneho politika z 19. storočia, sa má stať najväčšou základňou NATO v Európe.

8:05 Satelitné snímky ukazujú zničenie ruského skladu Shahed. Ukrajinské námorné sily zverejnili 23. júna satelitné snímky, ktoré potvrdzujú zničenie skladovacích a prípravných miest pre bezpilotné lietadlá Shahed-136/Geranium-2 v ruskom Krasnodarskom kraji.

7:20 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na nedeľu zostrelila nad Kyjevskou oblasťou dve z troch striel vypustených z Ruska. Padajúce trosky zranili dve osoby, hlásili aj poškodenie domov a obytných budov. V Kyjeve bol vyhlásený letecký poplach, uvádza agentúra Reuters.

6:45 90-tisíc Rusov sa pripravovalo na novú ofenzívu proti Ukrajine.  Povolenie USA použiť svoje zbrane na ruskom území umožnilo Ukrajine podľa AP zničiť celé kolóny vojsk pozdĺž hranice, ktoré čakali na rozkaz na inváziu.

6:00 Srbsko ticho navyšuje množstvo munície, ktorú predáva na Západ, čo vedie k posilneniu obrany Ukrajiny, píše britský denník Financial Times (FT). Zároveň pripomína, že srbská munícia končí na Ukrajine, hoci je Srbsko jednou z dvoch európskych krajín, ktoré sa nepripojili k západným sankciám voči Rusku.

Najmenej 23 dronov bolo zničených

Najmenej 23 dronov bolo zničených nad Brjanskou oblasťou, ktorá hraničí so severom Ukrajiny, uviedol na platforme Telegram gubernátor oblasti Alexander Bogomaz. Ruská protivzdušná obrana tiež zničila drony nad Smolenskou oblasťou, uviedol gubernátor Vasilij Anochin. Koľko dronov bolo takto zneškodnených však nespresnil. Šéfovia oboch oblastí uviedli, že podľa dostupných informácií nedošlo k obetiam na životoch a neboli zaznamenané žiadne škody.V Lipeckej oblasti zazneli výstražné sirény.

Reuters sa nepodarilo tvrdenia gubernátorov overiť a Ukrajina vec nekomentovala. Kyjev však často uvádza, že jeho údery na ruskom území majú oslabiť ruskú bojaschopnosť a sú odpoveďou na neustále ruské letecké útoky na ukrajinskú energetickú, vojenskú a dopravnú infraštruktúru.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu