Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Polícia v Grécku zadržala 13 ľudí, ktorí zrejme podpálili les na ostrove Hydra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Polícia v Grécku zadržala v sobotu 13 ľudí, ktorí sú podozriví, že odpálením zábavnej pyrotechniky z jachty spôsobili lesný požiar na ostrove Hydra neďaleko Atén.

Ako poznamenala agentúra AFP, v Grécku vypukli v poslednom období desiatky lesných požiarov, ktoré si tento týždeň vyžiadali aj najmenej jedného mŕtveho. Najnovší požiar "spôsobil ohňostroj odpálený z člna". Zapálil a zničil jediný borovicový les na ostrove Hydra. Horelo totiž na mieste, ktoré je ťažko dostupné a nevedie k nemu žiadna cesta, informoval hasičský tím z ostrova Hydra na Facebooku.

archívne video

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzdvihla dobré vzájomné vzťahy s Gréckom (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Trinásť ľudí, ktorí boli zadržaní a sú podozriví zo zapríčinenia tohto požiaru, predvedú v nedeľu prokurátora, uvádza sa vo vyhlásení hasičskej služby. O totožnosti podozrivých nie sú známe žiadne podrobnosti. Vzhľadom na to, že Grécko sprísnilo tresty za podpaľačstvo, páchateľom teraz hrozí až 20 rokov väzenia a pokuty až do 200.000 eur.

Štyri dediny boli evakuované

Ďalší požiar vyčíňal v sobotu na ostrove Andros, informovali pohotovostné služby. Štyri dediny boli evakuované a lietadlá a helikoptéry hasili plamene z výšky. Grécky úrad civilnej ochrany vyzval na mimoriadnu ostražitosť, pretože riziko požiarov je veľmi vysoké, najmä v regióne Atika, na Peloponézskom polostrove a v strednom Grécku.

AFP dodala, že Grécko sa pripravuje na náročné leto. Po veľmi teplej zime zaznamenala táto stredomorská krajina minulý týždeň prvú vlnu horúčav v tomto roku, keď teploty na niektorých miestach vystúpili nad 44 stupňov Celzia.

Viac o téme: OhňostrojLesný požiarPolícia GréckoHydra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu