Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

V Česku vyčíňajú nebezpečné búrky! Hlásia popadané stromy aj obrovské krúpy

Česko zasiahli nebezpečné búrky, krúpy padajú vo veľkosti aj viac ako 5 centimetrov
Česko zasiahli nebezpečné búrky, krúpy padajú vo veľkosti aj viac ako 5 centimetrov (Zdroj: ČHMÚ)

PRAHA - Na juhu Česka sa v piatok poobede začali vytvárať veľmi silné búrky. Postupovať budú smerom na severovýchod a ich vyčíňanie očakávajú až do sobotného rána. Českí meteorológovia preto upravili výstrahu a z niektorých oblastí už hlásili krúpy s priemerom vyše päť centimetrov. Informuje o tom portál Novinky.cz.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) približne pred 16.00 h informoval o vzniku prvých búrok v oblasti Šumavy. Pre časť Juhočeského a Stredočeského kraja a hlavného mesto Prahu bol vydaný najvyšší stupeň varovania pred extrémne silnými búrkami, ktorý platil zhruba dve hodiny do 18.00 h.

archívne video

Búrky priniesli krúpy na severe Slovenska (Zdroj: Tip čitateľa)

Výstrahu neskôr rozšírili aj na Liberecký kraj, časť Pardubického a Královohradeckého kraja a kraj Vysočina v strednom Česku. Podľa Noviniek ľudia na juhu krajiny hlásili krúpy veľké ako golfové loptičky.

V niektorých oblastiach zasahovali hasiči, ktorí museli odčerpávať vodu a odstraňovať popadané stromy. Meteorológovia varovali aj pred rozvodnením riek a záplavami, dodal server iRozhlas.cz.

ČHMÚ v aktuálnom príspevku na sociálnej sieti X informoval, že cez Česko postupujú dva búrkové systémy. Výrazné búrky evidujú na severe, ďalšie zase smerom z Juhočeského kraja na juh Vysočiny, kde dominovali skôr veľké krúpy.

Meteorológova však v súvislosti s množiacimi sa hláseniami o škodách spôsobených nárazmi vetra vyzvali ľudí na opatrnosť. Odporučili sledovať výstrahy zverejnené na webe ČHMÚ alebo platforme X.

Viac o téme: ČeskoBúrkyPopadané stromyVeľké krúpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu