Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Výskyt horúčav v Amerike bol pravdepodobnejší v dôsledku zmeny klímy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Globálne otepľovanie spôsobené človekom zvýšilo pravdepodobnosť výskytu nedávnych extrémnych horúčav na juhozápade Spojených štátov, v Mexiku a Strednej Amerike o približne 35-krát. Vyplýva to zo štúdie vedeckej iniciatívy World Weather Attribution (WWA), informuje o tom správa z britskej stanice BBC.

Autori sa v analýze sa venovali nadmernému teplu medzi májom a začiatkom júna, keď sa vlna horúčav v USA sústredila v juhozápadných štátoch vrátane Kalifornie, Nevady a Arizony. Mexické úrady tiež spájali vlnu horúčav s úmrtím desiatok ľudí. Podľa nich mohla aj za úmrtia primátov v južnom štáte Tabasco.

archívne video

Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené (Zdroj: Topky/Maarty)

Takáto vlna horúčav, poháňaná emisiami otepľujúcimi planétu, je v súčasnosti podľa odborníkov štyrikrát pravdepodobnejšia než na prelome tisícročí. Avšak vzhľadom na čas, ktoré si štúdie v tejto oblasti vyžadujú, sa zatiaľ nedá povedať, akú úlohu zohráva zmena klímy pri tejto horúčave tiahnucej sa od stredu na severovýchod USA a do Kanady.

"Výsledky našej štúdie by sme mali považovať za ďalšie varovanie, že naša klíma sa otepľuje na nebezpečnú úroveň," uviedol výskumník Izidine Pinto z Holandského kráľovského meteorologického ústavu (KNMI).

Odborníci tvrdia, že mnohé extrémne poveternostné javy vrátane horúčav sú v dôsledku zmeny klímy čoraz častejšie a intenzívnejšie. V USA, Mexiku a Strednej Amerike preto podľa Pinta čoraz viac evidujú potenciálne smrtiace a rekordne vysoké teploty.

"Pokiaľ bude ľudstvo vypúšťať do atmosféry emisie z fosílnych palív, horúčavy sa budú len zhoršovať - zraniteľní ľudia budú naďalej umierať a životné náklady sa budú zvyšovať," varoval výskumník.

Štúdia WWA sa okrem USA a Mexika sústredila aj na štáty Strednej Ameriky vrátane Guatemaly, Belize, Salvádora a Hondurasu, ktoré taktiež zaznamenali nebezpečne vysoké teploty. Vplyvom klimatických zmien bola horúčava, ktorú v regióne zaznamenali v júni, o 1,4 stupňa Celzia teplejšia, uviedli autori. Vedci taktiež upozornili na zdravotné riziko vyplývajúce z vysokých teplôt počas noci. Telo vtedy nemá dostatok času na regeneráciu a oddych.

Viac o téme: HorúčavyAmerikaZmena klímyKlimatická krízaWorld Weather Attribution (WWA)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu