Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Štyria z piatich ľudí chcú viac opatrení v oblasti klímy: Vyplýva to z prieskumu OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

NEW YORK - Štyria z piatich ľudí si želajú, aby ich krajina posilnila záväzky v oblasti boja proti klimatickým zmenám, vyplýva z celosvetového prieskumu Rozvojového programu OSN (UNDP), Oxfordskej univerzity a spoločnosti GeoPoll. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Prieskum zverejnený vo štvrtok bol realizovaný na vzorke 75-tisíc respondentov v 77 krajinách, ktoré predstavujú 87 percent svetovej populácie.

archívne video

Košice majú Adaptačný plán na zmenu klímy do roku 2030 (Zdroj: TASR/Diana Semanová)

Hlavným zistením bolo, že 80 percent respondentov chce, aby vlády zvýšili úsilie v boji proti globálnemu otepľovaniu. Podľa prieskumu je za túto myšlienku až 89 percent opýtaných z chudobnejších krajín a 76 percent z krajín skupiny G20. Za opatrenia v oblasti klímy sa vyslovilo 73 percent respondentov v Číne a 66 percent v Spojených štátoch. Obe krajiny sú pritom najväčšími svetovými producentmi skleníkových plynov.

"V čase, keď svetoví lídri rozhodujú o ďalšom kole záväzkov v rámci Parížskej dohody do roku 2025, sú tieto výsledky nepopierateľným dôkazom, že ľudia na celom svete podporujú odvážne opatrenia v oblasti klímy," povedala Cassie Flynnová, globálna riaditeľka UNDP pre klímu.

Väčšina respondentov sa prikláňa k využívaniu čistej energie

Väčšina respondentov v 62 zo 77 skúmaných krajín podporuje rýchly prechod od fosílnych palív k čistej energii. Patrí medzi ne Čína (80 percent) a Spojené štáty (54 percent), ale v Rusku sa zaň napríklad vyslovilo len 16 percent opýtaných.

Zvýšili sa aj obavy z globálneho otepľovania, pričom 56 percent respondentov uviedlo, že o klimatických zmenách premýšľajú aspoň raz týždenne. Päťdesiattri percent opýtaných sa obáva klimatických zmien väčšmi než minulý rok, zatiaľ čo 15 percent sa obáva menej. Na čele nárastu obáv z klimatických zmien je Fidži, kde sa 80 percent respondentov obáva viac než pred rokom; nasleduje Afganistan so 78 a Turecko so 77 percentami.

Naopak najmenší nárast zaznamenala Saudská Arábia, kde sa väčšmi obáva 25 percent respondentov, nasleduje Rusko (34 percent), Česká republika (36 percent) a Čína (39 percent). Šesťdesiatdeväť percent respondentov uviedlo, že globálne otepľovanie ovplyvnilo ich životné rozhodnutia, napríklad kde budú žiť alebo pracovať a čo si kúpia, píše Reuters.

Viac o téme: PrieskumOpatreniaKlímaOSNKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu