Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Kanada zaradila iránske Revolučné gardy na zoznam teroristov: Teherán reaguje

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OTTAWA - Kanadská vláda v stredu zaradila iránske Revolučné gardy medzi teroristické organizácie. Kanaďanov v Iráne vyzvala, aby túto krajinu opustili. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Naša vláda sa rozhodla zaradiť Armádu strážcov islamskej revolúcie medzi teroristické subjekty na základe trestného zákona," uviedol minister pre verejnú bezpečnosť Dominic LeBlanc. Členovia kanadského parlamentu takýto krok jednohlasne odobrili v máji, píše AFP.

archívne video

Po stretnutí v Ottawe cítim blízkosť, tvrdí Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

LeBlanc tvrdil, že iránsky režim podporuje terorizmus a neustále sa dopúšťa nerešpektovania ľudských práv v Iráne i mimo krajiny. Tiež sa podľa jeho slov usiluje destabilizovať medzinárodný poriadok založený na pravidlách.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová pripomenula, že Kanada diplomatické vzťahy s Iránom prerušila pred niekoľkými rokmi. Kanaďanov vyzvala, aby sa ceste do tejto krajiny vyhýbali. "Pre tých, ktorí sú práve teraz v Iráne. Je čas vrátiť sa naspäť domov," povedala.

Zaradenie na zoznam teroristov znamená, že členovia iránskych Revolučných gárd nebudú mať pobolené vstúpiť na územie Kanady a Kanaďania s nimi nebudú môcť vykonávať žiadne obchody. Takisto môžu byť zrazené akékoľvek aktíva členov gárd v Kanade.

V januári 2020 sa krátko po štarte z medzinárodného letiska v Teheráne zrútilo lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA), ktoré smerovalo do Kyjeva. Tragédia si vyžiadala 176 obetí vrátane 85 Kanaďanov. Irán neskôr priznal, že jeho armáda zostrelila ukrajinské lietadlo "v dôsledku ľudskej chyby".

Rodiny týchto kanadských obetí či Iránci žijúci v Kanade vládu už dávno žiadali, aby gardy na teroristický zoznam zaradila, píše AFP. USA ich na svoj zoznam zaradili v roku 2019. Európska únia voči gardám v júni tohto roka zaviedla sankcie z dôvodu údajných dodávok bojových dronov Rusku či spojencom Iránu na Blízkom východe, dodáva AFP.

Irán odsúdil zaradenie Revolučných gárd na kanadský zoznam teroristov

Irán odsúdil zaradenie iránskych Revolučných gárd na zoznam teroristických organizácií Kanadou a tento krok označil za nerozumný, nekonvenčný a politicky motivovaný, uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání. Informuje o tom správa z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na iránsku tlačovú agentúru Fars.

"Krok Kanady nebude mať žiadny vplyv na legitímnu a odstrašujúcu silu Revolučných gárd," povedal Kanaání. Kanadská vláda v stredu zaradila Revolučné gardy medzi teroristické organizácie a vyzvala svojich občanov v Iráne, aby opustili túto krajinu. Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová pripomenula, že Kanada diplomatické vzťahy s Iránom prerušila pred niekoľkými rokmi.

Členovia iránskych Revolučných gárd nebudú mať povolené vstúpiť na územie Kanady a Kanaďania s nimi nebudú môcť vykonávať žiadne obchody. Takisto môžu byť zmrazené akékoľvek aktíva príslušníkov gárd v Kanade.

Spojené štáty zaradili Revolučné gardy na svoj zoznam teroristických organizácií už v roku 2019. Západné krajiny obviňujú tieto iránske ozbrojené sily z vykonávania globálneho teroristického ťaženia, čo Teherán odmieta. Tvrdí, že elitné sily sú suverénnou inštitúciou zodpovednou za ochranu národnej bezpečnosti.

Viac o téme: ZoznamTeroristiIránKandaRevolučné gardy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu