Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Jadranské more zamorili jedovaté živočíchy: Približujú sa čoraz viac k pobrežiu, takto ich spoznáte!

V Chorvátsku naháňajú domácim aj turistom strach ohnivé červy
V Chorvátsku naháňajú domácim aj turistom strach ohnivé červy (Zdroj: Profimedia.sk)

PODGORICA – Pobrežie Čiernej hory zamorili jedovaté morské tvory, ohnivé červy. Experti ale zdvíhajú varovný prst, rozšírenie týchto zvierat a stretnutie s nimi môže človeku privodiť zdravotné komplikácie.

Podľa odborníkov súvisí ich rozšírenie najmä s otepľovaním Jadranského mora. Hermodice ohnivá známa vďaka svojmu červenému sfarbeniu tiež ako ohnivý červ, je morský mnohoštetinatec dorastajúci do dĺžky okolo 15 centimetrov. Vo väčšom množstve sa naposledy objavili na plážach čiernohorského letoviska Budva.

Aj pes môže skolabovať! Nepriateľ s menom horúčava: Odborník radí, ako vášho miláčika ochrániť (Zdroj: NL/TH)

Oceánografovia upozorňujú, že teplota Jadranu za posledný čas vzrástla o dva stupne. To vyhovuje ohnivým červom a ďalším živočíchom vrátane niektorých druhov medúz, ktoré sa inak vyskytujú skôr v tropických vodách. Pozorované na Jadrane boli ohnivé červy už skôr, v poslednom čase sú však k videniu čoraz častejšie aj na plytčinách do jedného metra.

Podľa profesorky Maji Krželjovej z univerzity v chorvátskom Splite nepatria ohniví červy k živočíchom, ktoré majú sklon napádať ľudí. "Sú pestro sfarbení, čo je v prírode signál ostatným druhom, že ide o jedovatého živočícha, a tak sa ich nedotýkajú. Kvôli ich výrazným farbám a vzhľadu ich však ľudia môžu považovať za zaujímavé, a tak sa ich niekedy snažia zdvihnúť a chytiť. Potom sa zviera bráni a môže človeka zraniť, "uviedla.

Komplikáciou môžu byť pichliače. Ak sa ich nepodarí všetky z kože odstrániť, môžu spôsobovať zápaly a jed v nich obsiahnutý rôzne kožné problémy. Akékoľvek bodnutie si vyžaduje zásah lekára.

Viac o téme: ChorvátskoBudvaČierna HoraOhnivé červy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu