Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Katnič spáchal vojnové zločiny! V Čiernej Hore vyšetrujú bývalého špeciálneho prokurátora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PODGORICA - Čiernohorské úrady vo štvrtok oznámili, že vyšetrujú bývalého špeciálneho prokurátora pre jeho údajné prepojenie na vojnové zločiny spáchané počas rozpadu bývalej Juhoslávie.

Ako vo svojej správe napísala agentúra AFP, Milivoje Katnič bol zadržaný v apríli a následne aj vzatý do väzby za údajné zneužitie úradu a prepojenie na organizovaný zločin. Podľa vyjadrenia Úradu špeciálnej štátnej prokuratúry je teraz Katnič vyšetrovaný aj pre "dôvodné podozrenie, že spáchal trestný čin vojnových zločinov na civilnom obyvateľstve".

archívne video

Autentické video, ako policajti bojovali o život muža a vrátili ho medzi živých (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

"Je obvinený z neľudského zaobchádzania s niektorými civilistami chorvátskej národnosti vrátane ich napádania, mučenia a fyzického ubližovania," uvádza sa vo vyhlásení. Katniča v apríli zadržali spolu s bývalým vysokým policajným úradníkom Zoranom Lazovičom. Katnič pôsobil ako špeciálny prokurátor Čiernej Hory od roku 2015 do februára 2022. Podľa AFP je podozrivý aj zo zrušenia zákazu vstupu pre členov zločineckého gangu zo susedného Srbska.

Čierna Hora zatkla niekoľko predstaviteľov

Za posledné dva roky Čierna Hora zatkla niekoľko bývalých vedúcich predstaviteľov súdnych inštitúcií a polície vrátane bývalej predsedníčky Najvyššieho súdu Vesny Medenicovej. V rámci svojej snahy o členstvo v Európskej únii sa predstavitelia Čiernej Hory zaviazali bojovať proti korupcii a organizovanému zločinu, ktoré sú veľkým problémom tohto štátu.

Po smrti dlhoročného vodcu zväzovej Juhoslávie Josipa Broza Tita v roku 1980 sa juhoslovanská federácia ocitla v kríze spojenej s hádkami medzi etnickými skupinami a narastajúcim nacionalizmom. V 90. rokoch 20. storočia vypukol v celej Juhoslávii reťazec konfliktov vrátane vojny v Bosne, Chorvátsku a neskôr i v Kosove. V nasledujúcich desaťročiach bolo pred medzinárodným tribunálom v Haagu stíhaných niekoľko popredných aktérov týchto vojen, ale o mnoho viac ich súdili súdy po celom Balkáne, doplnila AFP.

Viac o téme: VyšetrovanieVojnové zločinyČierna HoraJuhosláviaMilivoje Katnič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu