Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Obrovská tragédia! Dvaja Česi zahynuli počas raftingu v Alpách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

PARÍŽ/PRAHA - Dvaja českí občania prišli v pondelok o život pri nehode raftu vo Francúzskych Alpách, informovala stanica BFM TV a ČTK to následne potvrdilo české ministerstvo zahraničia. Prvá obeť bola vyhlásená za mŕtvu na mieste, druhá zomrela v nemocnici. Podľa ďalších francúzskych médií malo obom zhruba šesťdesiat rokov.

"Môžeme potvrdiť úmrtie dvoch českých občanov vo Francúzsku. Náš zastupiteľský úrad v Paríži je v kontakte s rodinou obetí a poskytuje konzulárnu asistenciu," informoval hovorca českej diplomacie Daniel Drake.

archívne video

Lejaky v Taliansku (Zdroj: Tip čitateľa)

Nehoda sa odohrala v pondelok krátko po pol tretej popoludní. Dva rafty, z ktorých na každom podľa televízie jelo päť Čechov, zbiehali rieku Guil v oblasti obce Château-ville-vieille, keď sa kvôli silnému prúdu a vysokému stavu vody prevrátili. Pasažieri prvého člnu vyviazli bez zranení, v druhom ale prišli o život dvaja ľudia. Podľa BFM TV mal jeden muž pri príchode záchrannej služby zástavu srdca a dychu. Na mieste bol vyhlásený za mŕtveho. Ďalšia žena bola vytiahnutá z vody s "veľmi slabým pulsom" a prevezená do nemocnice v Briançone, kde však okolo 17:30 zomrela.

Smrtiaci zážitok sezóny

Podľa polície v departemente Hautes-Alpes boli člny "na začiatku sezóny zle prispôsobené prietoku Guilu" a neboli pod dohľadom. Polícia začala vyšetrovanie nehody, aby objasnila okolnosti tragédie. Podľa televízie France 3 išlo o štvrtú nehodu na divokej vode počas zhruba jedného a pol týždňa v južných Alpách. Tento smrtiaci začiatok sezóny je spôsobený predovšetkým veľmi silnými prietokmi v riekach.

Ťažké podmienky na riekach

Minulý pondelok prišiel o život 73-ročný Ír, ktorý sa na rieku vydal na kajaku. Nasledujúci deň bol v rieke Durance medzi mestami Briançon a Le Villaret nájdený mŕtvy anglický kajakár, ktorý sa zúčastnil skupinového výletu. V nedeľu potom na rieke Gyr blízko priehrady Vallouise zomrel 62-ročný kajakár. Minulý týždeň preto varoval prezident národného zväzu profesionálnych sprievodcov na kanoách a pridružených disciplínach Thomas Pascal vodákov pred ťažšími podmienkami na riekach. Rekordné snehové zrážky v horskom masíve Écrins a na talianskych hraniciach, výdatné dažde a neskoré topenie ľadu spôsobili, že rieky v oblasti sú nebezpečnejšie ako zvyčajne.

Obrovská tragédia! Dvaja Česi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Naposledy zomrel český vodák v cudzine tento rok začiatkom mája v Rakúsku. Pri jazde na kajaku pri rakúskej obci Weissenbach am Attersee štyridsaťpäťročný muž pri zjazde rieky na nebezpečnom mieste vypadol z kajaku a nemohol sa dostať z divokej vody. Ďalší vodáci ho nakoniec vytiahli na breh, po prevoze do nemocnice ale zomrel. Najtragickejšia nehoda vodákov z ČR sa v posledných rokoch stala koncom mája 2016 na východošvajčiarskej rieke Landquart. Krátko po vyplávaní od obce Küblis sa vtedy jeden z dvoch raftov s päťčlennou posádkou prevrátil, prežili len dvaja ľudia z jeho posádky.

Viac o téme: NešťastieFrancúzskoAlpyČesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu