Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Grécko sa musí reformovať, aby ochránilo svoj cestovný ruch, tvrdí ombudsman

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Ak si chce Grécko udržať zdravý cestovný ruch na svojej hornatej pevnine a na ostrovoch lemovaných plážami, musí obmedziť rozsiahlu výstavbu a chrániť vodné zdroje a pobrežné oblasti, uviedol vo štvrtok vo svojej správe ombudsman krajiny. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

V roku 2023 navštívilo Grécko približne 33 miliónov ľudí - o päť miliónov viac než v predchádzajúcom roku -, ktorých prilákali starobylé archeologické náleziská, tyrkysové vody Stredozemného mora a spoľahlivo slnečné počasie. Ombudsman však varoval pred rastúcimi environmentálnymi rizikami a vyzval na urýchlenú reformu.

archívne video

Tisíce hektárov zhorených porastov na gréckom ostrove Evia (Zdroj: FB/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

"Hospodárstvo našej krajiny sa vo veľkej miere spolieha na cestovný ruch, a preto je ešte naliehavejšie riadiť ho udržateľným spôsobom," uvádza sa v jeho správe. Grécko nesmie "vyčerpať svoj potenciál, premárniť ho a časom urobiť naše turistické destinácie neatraktívnymi", zdôraznil ombudsman. V správe, ktorá je prvou správou gréckeho ombudsmana o danom odvetví od vzniku tohto úradu pred vyše 25 rokmi, sa uvádza, že cestovný ruch tvorí viac než štvrtinu hospodárskej produkcie, a ročný príjem takmer dvoch miliónov Grékov pochádza z tohto odvetvia.

Prínos pre ekonomiku

Očakáva sa, že príjmy sa v roku 2024 zvýšia na 21 miliárd eur z minuloročných 20,5 miliardy, čo je pre ekonomiku, ktorá sa dostáva z desaťročie trvajúcej dlhovej krízy, prínosom. V správe sa ďalej uvádza, že obľúbený ostrov Santorini - malý ostrov s 15.550 obyvateľmi - navštívi ročne vyše 5,5 milióna návštevníkov, čo je dvakrát viac než v roku 2012. Ostrov prispieva ročnými príjmami vo výške jednej miliardy eur. "Na Santorini sa aj turisti sťažujú na veľký počet turistov," uvádza sa v správe.

Ombudsman vyzval na väčšiu reguláciu s cieľom obmedziť pobrežnú výstavbu a spomaliť výrub lesov, čo vytvára vhodné podmienky pre záplavy. Ombudsman, verejný ochranca práv, vyzval tiež na väčšiu starostlivosť o vodné zdroje vzhľadom na "obrovské" požiadavky na pitnú vodu, kúpaliská a akvaparky. "Cestovný ruch je oblasť, v ktorej sa nedostatok vízie a stratégie prejavuje obzvlášť intenzívne. Vykonávanie jasného riadenia cestovného ruchu je nesmierne potrebné," uvádza sa v správe.

Viac o téme: ReformaOmbudsmanCestovný ruchGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu