Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Polícia zadržala desiatky propalestínskych demonštrantov na univerzite v Los Angeles

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Polícia zmarila pokusy propalestínskych demonštrantov o zriadenie nového tábora na pôde Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA). Posledný tábor na tomto mieste vypratali policajti na jar tohto roka po tom, čo naň zaútočili odporcovia protestov. Informuje správa agentúry AP.

Polícia vo vyhlásení uviedla, že v pondelok večer zadržala na UCLA približne 25 ľudí za narušenie prevádzky univerzity. Ďalšiu osobu zadržala pre marenie výkonu služby príslušníka polície. Obvinení dostali 14-dňový zákaz vstupu na pôdu UCLA a následne boli prepustení.

archívne video

Hasiči zasahujú pri zatopenom podjazde (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Demonštranti sa na mieste opakovane pokúšali postaviť stany, prístrešky a zábrany, čím narúšali priebeh záverečných skúšok univerzity. Skupina protestujúcich zároveň poškodila fontánu, prestriekala načierno tehlové chodníky, poškodila nábytok, vozidlá a elektrické vedenie.

Protestné tábory vznikajú čoraz častejšie

Protestné tábory vznikajú čoraz častejšie v Spojených štátoch, no aj v Európe. Študenti tak požadujú, aby univerzity prestali spolupracovať s Izraelom a spoločnosťami, ktoré akýmkoľvek spôsobom podporujú vojnu. Organizátori demonštrácií sa snažia podporiť výzvy na ukončenie vojny v Pásme Gazy, ktorú označujú za genocídu Palestínčanov.

Koncom apríla odporcovia protestov napadli tábor demonštrantov v areáli UCLA. Polícia však podľa kritikov zasiahla proti útočníkom príliš pomaly. Výsledkom bolo zriadenie novej bezpečnostnej kancelárie na pôde univerzity, ako aj prevelenie šéfa polície. Ďalšie pokusy o zriadenie tábora na tomto mieste boli prekazené, pripomenula agentúra Reuters.

Viac o téme: UniverzitaDemonštrantiPolícia Los Angeles
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu