Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

V Európe rastie počet prípadov chorôb prenášaných TÝMTO hmyzom

(Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM – Počet prípadov horúčky dengue a iných chorôb prenášaných komármi v Európe výrazne stúpa, keďže zmena klímy vytvára podmienky, ktoré napomáhajú šíreniu invazívnych komárov. V utorok to konštatovalo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom v Štokholme, informuje agentúra AFP.

V roku 2023 bolo v regióne zahŕňajúcom Európsku úniu a Island, Lichtenštajnsko a Nórsko hlásených 130 prípadov horúčky dengue, zatiaľ čo v roku 2022 ich bolo 71. Ide o výrazný nárast v porovnaní s rokmi 2010 - 2021, keď ich za celé toto obdobie zaznamenali 73.

archívne video

Svetový deň alergií 2023: Alergia na bodnutie blanokrídlym hmyzom sa dá účinne liečiť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Počet importovaných prípadov tiež rástol: V roku 2022 ich bolo 1572 a v roku 2023 už 4900, čo je najviac od začiatku monitorovania v EÚ v roku 2008. "Vidíme, že existuje súvislosť medzi vyššími teplotami v lete, miernejšou zimou a šírením komárov do oblastí, kde sa doteraz nevyskytovali," povedala na tlačovej konferencii riaditeľka ECDC Andrea Ammonová.

Počet postihnutých regiónov je najvyšší od roku 2018

V prípade západonílskeho vírusu, ktorý infikuje prevažne vtáky a primárne je prenášaný komármi, bolo v roku 2023 hlásených 713 prípadov nákazy v 123 regiónoch v deviatich krajinách EÚ a 67 úmrtí. Zatiaľ čo počet prípadov nákazy klesol z 1133 v roku 2022, počet postihnutých regiónov je najvyšší od roku 2018.

ECDC pripomenulo, že komár piskľavý (Culex pipiens) zodpovedný za šírenie západonílskeho vírusu sa vyskytuje v celom Európskom hospodárskom priestore. Vírusy spôsobujúce horúčku dengue, ochorenie chikungunya a horúčku zika prenáša komár tigrovaný (Aedes albopictus) pôvodom z juhovýchodnej Ázie, ktorý sa šíri ďalej na sever, východ a západ Európy a podľa ECDC má už stabilné populácie v 13 krajinách.

Komár egyptský (Aedes aegypti), zodpovedný za šírenie žltej zimnice, horúčky dengue, ochorenia chikungunya a horúčky zika, sa nedávno etabloval na Cypre a v niekoľkých odľahlých regiónoch EÚ, ako je Madeira a francúzske karibské ostrovy.

Viac o téme: ChorobaHorúčka dengueKomár Európa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu