Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Nemožno prehliadať nárast podpory extrémistov v Európe, tvrdí český prezident

Petr Pavel
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Podľa českého prezidenta Petra Pavla nemožno prehliadať nárast podpory extrémistov v Európe. Napísal to v pondelok na sociálnej sieti X v reakcii na výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP). Verí, že základné hodnoty smerovania EÚ sa nezmenia.

Pavel zablahoželal zvoleným europoslancom a poďakoval sa všetkým, ktorí prišli voliť. Podotkol, že aj napriek dosiaľ najvyššej českej volebnej účasti v eurovoľbách je ČR stále na chvoste priemernej účasti v rámci EÚ.

archívne video

Riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra SR E. Chmelová: V jednom volebnom okrsku občan vhodil do schránky spolu s volebným lístkom aj občiansky preukaz (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Čo nemôžeme prehliadať, je nárast podpory extrémistov v Európe. Musíme tieto hlasy vnímať a premýšľať, prečo sa to deje. Verím ale, že základné hodnotové smerovanie Európskej únie v otázkach bezpečnosti alebo demokracie sa po týchto voľbách nezmení," napísal český prezident.

Voľby do EP v Česku vyhralo hnutie ANO so ziskom 26,14 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila koalícia SPOLU s 22,27 percentami, tretia bola koalícia Přísaha a Motoristé s 10,26 percentami. Celkom vo voľbách uspelo sedem politických zoskupení. Volebná účasť dosiahla 36,45 percenta, čo je najviac v histórii eurovolieb v ČR.

V rámci EÚ ako celku voľby vyhrala Európska ľudová strana (EPP) nasledovaná socialistami a demokratmi (S&D) a liberálmi z Obnovme Európu (RE). Vo voľbách posilnili sily označované ako extrémne pravicové alebo euroskeptické, čo podľa politológov môže znamenať komplikovanejšie hľadanie kompromisu a prijímanie niektorej novej legislatívy.

Viac o téme: ČeskoEurovoľbyExtrémistiEurópaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu