Piatok28. jún 2024, meniny má Beáta, zajtra Peter, Pavol, Petra

Európsky parlament zverejnil výsledky eurovolieb: Víťazom sa stala táto strana

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Voľby do Európskeho parlamentu (EP) vyhrala Európska ľudová strana (EPP), nasledovaná socialistami a demokratmi (S&D) a liberálmi z Obnovme Európu (RE). Vyplýva to z aktualizovaných oficiálnych výsledkov eurovolieb, ktoré v noci na pondelok zverejnil europarlament.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová pred polnocou potvrdila, že hlasovanie bolo ukončené vo všetkých 27 členských krajinách. Vysvetlila, aký bude ďalší postup z hľadiska zostavovania politických skupín v EP, voľby nového vedenia EP a tiež voľby predsedu Európskej komisie. Vyjadrila nádej, že nový europarlament bude konštruktívny a nápomocný pri tvorbe nových európskych politík.

video

Vyhlásenie oficiálnych výsledkov eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Tri hlavné politické sily v EP – ľudovci, socialisti a liberáli – by si podľa najnovších projekcií mali udržať nadpolovičnú väčšinu v zákonodarnom zbore EÚ. Spolu by mali mať 403 kresiel v 720-člennom parlamente.

Nárast síl označovaných ako extrémne pravicové alebo euroskeptické – Identita a Európa (ID) a Európski konzervatívci a reformisti (ECR) – na 131 mandátov však znamená posilnenie ich doterajších pozícií. Europarlament bude roztrieštenejší než doteraz, čo môže sťažovať prijímanie nových legislatívnych krokov, lebo dosahovanie kompromisov bude oveľa zložitejšie a pomalšie.

Dobrá pozícia EPP znamená, že ľudovci budú žiadať, aby ich kandidátka, doterajšia šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, pokračovala na čele exekutívy EÚ po druhé funkčné obdobie.

Von der Leyenová po oznámení prvých výsledkov eurovolieb pred novinármi označila EPP za jasného víťaza a najsilnejšiu európsku stranu a spresnila, že už od pondelka začne rokovania o budúcej spolupráci so socialistami a liberálmi. Zdôraznila, že ide o model spolupráce, ktorý sa doteraz veľmi osvedčil.

Predbežné oficiálne výsledky naznačili nasledovné rozloženie síl v EP:

184 kresiel EPP;

139 kresiel S&D;

80 kresiel RE;

73 kresiel ECR;

58 kresiel ID;

52 kresiel Zelení/EFA;

53 kresiel Ostatní (bez príklonu k politickej rodine);

45 kresiel Nezaradení;

36 kresiel Ľavica.

Viac o téme: EurovoľbyEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu