Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Poľsku zvíťazila Tuskova Občianska koalícia: Zaznamenali zopár prípadov porušenia moratória

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - V Poľsku zatiaľ zaznamenali niekoľko prípadov týkajúcich sa najmä porušenia moratória, prípadne iného narušenia priebehu nedeľného hlasovania vo voľbách do Európskeho parlamentu. Informovala o nich poobede tamojšia polícia, uvádza agentúra PAP.

K prinajmenšom trom incidentom tohto druhu došlo v Podkarpatskom vojvodstve na juhovýchode krajiny. V jednom z prípadov išlo o vylepenie plagátu jedného z kandidátov v blízkosti volebnej miestnosti. Ďalší incident sa týkal vylepenia plagátu na informačnú tabuľu pred volebnou miestnosťou a na poslednom mieste naopak došlo k odstráneniu povolených podobizní dvoch z kandidátov. Polícia avizovala, že okolnosti týchto incidentov prešetrí.

archívne video

Voľby do Európskeho parlamentu: Vráťme Európu občanom, hovorí Lexmann (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

V Podleskom vojvodstve na severovýchode krajiny zase zaznamenali porušenie moratória v obytných budovách, kde došlo k dvom incidentom taktiež vylepovania plagátov a volebných letákov. Oba prípady, ktoré boli klasifikované ako trestné činy, polícia vyšetruje a páchateľov identifikovala. Do jednej z volebných komisii vo Varmsko-mazurskom vojvodstve na severovýchode krajiny sa zase dostavil opitý predseda, ktorého polícii nahlásili iní z členov tejto komisie. Poľsko si v nedeľu volí 53 poslancov EP. Takmer 32.000 volebných miestností tam otvorili o 7.00 h a hlasovanie sa má skončiť o 21.00 h. V krajine je takmer 29 miliónov voličov a pre Poliakov v zahraničí je k dispozícií 299 volebných miestností, píše agentúra PAP.

V Poľsku zvíťazila Tuskova Občianska koalícia

Občianska koalícia (KO) premiéra Donald Tuska zvíťazila v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Poľsku so ziskom 38,2 percenta hlasov pred opozičnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ktorú podporilo 33,9 percenta zúčastnených voličov. Informuje o tom televízia TVN 24, odvolávajúcej sa na výsledky exit pollu agentúry Ipsos.

Do EP sa ešte dostala krajne pravicová strana Konfederácia slobody a nezávislosti so ziskom 11,9 percenta hlasov, volebná koalícia Tretia cesta (TD) so ziskom 8,2 percenta a strana Ľavica, ktorá dostala 6,6 percenta hlasov. Volebná účasť v Poľsku dosiahla 39,7 percenta.

Viac o téme: KomisiaIncidentyMoratóriumPoľskoEurovoľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu