Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Izraelský regulačný úrad predĺžil zákaz vysielania televízie Al-Džazíra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Izraelský telekomunikačný regulátor v nedeľu predĺžil zákaz vysielania panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíry v Izraeli o ďalších 45 dní. Urobil tak po tom, čo vláda sa zhodla, že jej vysielanie naďalej predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny, informovala agentúra Reuters.

Izraelské ministerstvo pre komunikácie uviedlo, že vysielanie al-Džazíry v káblových a satelitných sieťach tak zostane zablokované, rovnako aj prístup k jej webovej stránke. "Nedovolíme, aby teroristický kanál al-Džazíra vysielal z Izraela a ohrozoval našich vojakov," povedal minister Šlomo Karhi. Dodal, že príslušný zákon ho ako ministra oprávňuje podniknúť takéto kroky proti zahraničným vysielateľom. Karhi je presvedčený, že zákaz vysielania al-Džazíry sa bude v budúcnosti predlžovať.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Súd v Tel Avive minulý týždeň potvrdil pôvodný 35-dňový zákaz vysielania, ktorý sa skončil v sobotu. Izraelský najvyšší súd však na základe podnetu al-Džazíry dal vláde čas do 8. augusta, aby predložila argumenty, „prečo by sa nemalo rozhodnúť, že zákon zabraňujúci zahraničnému vysielateľovi poškodzovať národnú bezpečnosť“ je neplatný. Zástupcovia al-Džazíry argumentovali, že stanica nepodnecuje násilie ani terorizmus a že zákaz vysielania je neprimeraný. Proti najnovšiemu predĺženiu zákazu sa plánujú odvolať.

Sudca Šaj Janiv povedal, že dostal dôkazy o dlhodobom a blízkom vzťahu medzi palestínskym islamistickým hnutím Hamas a al-Džazírou. Povahu dôkazov však sudca nešpecifikoval. Zároveň obvinil televíziu z presadzovania záujmov Hamasu, ktorého likvidácia je hlavným cieľom izraelskej operácie v Pásme Gazy.

Viac o téme: VysielanieIzraelAl-DžazíraZákazTelevízia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu