Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

V Bulharsku v nedeľu volia poslancov národného zhromaždenia i Európskeho parlamentu

Eurovoľby v Bulharsku
Eurovoľby v Bulharsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

SOFIA - Voliči v Bulharsku v nedeľu hlasujú v predčasných parlamentných voľbách. Takisto si vyberajú aj 17 poslancov do Európskeho parlamentu, informujú agentúry AP a Reuters.

Ide už o šieste šieste parlamentné voľby za uplynulé tri roky. Občania rozhodujú o zložení 240 členného Národného zhromaždenia (parlament). Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h miestneho času (6.00 h SELČ) a hlasovanie sa má skončiť o 20.00 h. Exit polly majú byť známe bezprostredne po zatvorení miestností a prvé čiastočné výsledky sú očakávané okolo polnoci, píše Reuters. Vláda bulharského premiéra Nikolaja Denkova zo zoskupenia PP–DB podala začiatkom marca demisiu po nezhodách s alianciou GERB-SDS.

Tieto dva najsilnejšie politické tábory v Bulharsku sa po vlaňajších parlamentných voľbách dohodli, že sa medzi nimi bude každých deväť mesiacov striedať funkcia predsedu vlády. Vicepremiérka Marija Gabrielová z GERB-SDS však koncom marca oznámila zastavenie rokovaní o novom kabinete. Bulharský prezident Rumen Radev v apríli vymenoval úradnícku vládu premiéra Dimitara Glavčeva a stanovil 9. jún ako termín predčasných parlamentných volieb. Bulharsko má viac než 6,3 milióna obyvateľov. Do EÚ vstúpilo v roku 2007 a od roku 2004 je členskou krajinou NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu