Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Pri zrážke polície a protestujúcich proti diaľnici sa vo Francúzsku zranilo 5 osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Pri potýčke, ktorá sa strhla medzi francúzskymi policajtami a maskovanými aktivistami protestujúcimi proti výstavbe diaľnice na juhu Francúzska, sa v sobotu zranilo päť ľudí. Informovali o tom miestne úrady, píše agentúry AFP.

Tisíce ľudí aj napriek zákazu zhromažďovania prišli vyjadriť svoj nesúhlas na miesto výstavby diaľnice A69, ktorá má spojiť francúzske mestá Castres a Toulouse na juhozápade krajiny. Demonštranti sa zišli pri obci Puylaurens. Ekológovia a ľavicoví aktivisti sa snažia zastaviť výstavbu rozšírenia diaľnice, ktorá podľa odborníkov zničí mokrade, poľnohospodársku pôdu, stromy i podzemné zdroje vody. Prvé potýčky sa v sobotu strhli okolo 15.00 h SELČ, keď "sa radikálni protestujúci odhodlaní páchať násilie" pokúšali dostať na hlavnú cestu, píše sa vo vyhlásení miestnych úradov. Zranení sú dvaja demonštranti, dvaja žandári a policajt, ktorého trafila zápalná fľaša.

Niektorí odpaľovali zábavnú pyrotechniku a hádzali zápalné fľaše

Na rozohnanie protestov použila poriadková polícia slzotvorný plyn v snahe zabrániť vstupu aktivistov na cestu vedúcu na stavenisko. Niektorí z protestujúcich odpaľovali zábavnú pyrotechniku a hádzali zápalné fľaše na bezpečnostné zložky. Prefektúra v regióne Tarn "mimoriadne násilné útoky" odsúdila a uviedla, že v dave bolo "1200 radikálnych jednotlivcov", ktorí "zjavne prišli spôsobiť škody bez akejkoľvek súvislosti s problematikou" diaľnice. Jedna z aktivistiek z klimatickej iniciatívy Extinction Rebellion tvrdila, že zastavenie procesu výstavby diaľnice berú ako "povinnosť". "Pokiaľ tam budeme my, diaľnica sa nebude stavať," dodala.

Skupina Roue Libre, ktorá protest pri obci Puylaurens zorganizovala, uviedla, že sa ho zúčastnilo približne 7000 aktivistov. Prefektúra ich počet stanovila na 1600. Na miesto demonštrácie bolo nasadených zhruba 1600 policajtov a žandárov. Projekt diaľnice A69, ktorú začali stavať začiatkom roku 2023, podporuje väčšina miestnych volených zástupcov. Do prevádzky má byť uvedená koncom budúceho roka, doplnila AFP.

Viac o téme: FrancúzskoDiaľnicaProtestujúci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu