Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Zadržaný muž mal výbušniny, plánoval útok: Francúzske orgány pátrajú po komplicoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Muža s dvojakým ruským i ukrajinským občianstvom v piatok predbežne obvinili z terorizmu a prípravy bombového útoku vo Francúzsku, uviedla tamojšia prokuratúra. Informuje agentúra AFP.

Dvadsaťšesťročného muža zadržali v pondelok v hoteli severne od francúzskej metropoly Paríž. Vyšetrovatelia v súčasnosti pátrajú po možných komplicoch, uviedla vo vyhlásení francúzska prokuratúra pre boj proti terorizmu.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

K zadržaniu podozrivého došlo deň pred návštevou amerického prezidenta Joea Bidena vo Francúzsku a tri dni pred príchodom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do krajiny, pripomína AP. Obaja štátnici do Francúzska pricestovali pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii a stretli sa aj s tamojším prezidentom Emmanuelom Macronom.

Spojitosť s vojnou na Ukrajine?

Doposiaľ nebolo bezprostredne jasné, či údajné sprisahanie s cieľom uskutočniť bombový útok malo spojitosť s vojnou na Ukrajine. Vzťahy medzi Ruskom a Francúzskom sú v súvislosti s týmto konfliktom v uplynulých mesiacoch čoraz napätejšie.

Podľa vyjadrenia prokuratúry utrpel podozrivý muž závažné popáleniny po tom, čo v jeho hotelovej izbe explodovalo výbušné zariadenie. Po ošetrení ho vypočúvala francúzska vnútorná bezpečnostná služba.

Vo vyhlásení sa uvádza, že podozrivý muž bol v piatok predvedený pred vyšetrujúceho sudcu, ktorý ho predbežne obvinil z účasti v teroristickej skupine plánujúcej zločinecké útoky, ako aj z prechovávania výbušných materiálov zameraných na prípravu útoku v spojitosti s teroristickou skupinou.

Muž, ktorého doposiaľ nijako neidentifikovali, do Francúzska pricestoval len niekoľko dní pred svojím zadržaním. Francúzske médiá uvádzajú, že sa narodil v Ruskom okupovanom ukrajinskom regióne Donbas a slúžil v ruskej armáde.

Viac o téme: BombaProkuratúraútok Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu