Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Do Európskeho parlamentu už volia aj v Česku, medzi prvými hlas odovzdal prezident

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

PRAHA - Nemá zmysel kritizovať EÚ, ak sa sami na voľbách nezúčastníme a nevyužijeme svoje právo niečo zmeniť. Povedal to v piatok český prezident Petr Pavel po tom, ako v obci Černouček krátko po otvorení volebných miestností odovzdal svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu.

"Európa sme my všetci. Nemá zmysel stáť obďaleč a nadávať, je lepšie byť pri tom a spolurozhodovať," zdôraznil český prezident. Podotkol, že eurovoľby pre veľkú časť Čechov dôležité zrejme nie sú, keďže volebná účasť v nich býva nižšia než v ostatných voľbách v ČR. "Dúfam, že účasť bude vyššia než naposledy. Ak by bola vyššia než 30 percent, považoval by som to za úspech," povedal Pavel.

V úvodných hodinách prvého volebného dňa v Česku volil aj premiér Petr Fiala, ktorý hlas odovzdal v Brne. Podľa servera iDNES.cz ho sprevádzala početná ochranka. V tohtoročných eurovoľbách sa podľa neho rozhoduje o tom, či bude Európa bezpečná a prosperujúca, alebo ju ovládnu populisti a extrémisti. V Prahe v piatok volila predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová. Dúfa vo vyššiu účasť, ale nečaká, že by sa zvýšila násobne. Šéf Senátu Miloš Vystrčil svoj hlas odovzdal v Telči.

Po Holandsku a Írsku sa voľby do Európskeho parlamentu začali v piatok popoludní aj v Česku

Európske témy ako nelegálna migrácia, stav životného prostredia spojený so zelenou transformáciou či konkurencieschopnosť ekonomík sa podľa jeho slov dotýkajú každého, a je preto dôležité, aby za seba ľudia nenechali rozhodovať iných. Po Holandsku a Írsku sa voľby do Európskeho parlamentu začali v piatok popoludní aj v Česku. Tak ako v každých voľbách v ČR, aj v týchto môžu prísť voliči odovzdať svoj hlas počas dvoch dní, a to v piatok od 14.00 h do 22.00 h a v sobotu od 08.00 h do 14.00 h SELČ.

V Česku si ľudia tento rok zvolia 21 europoslancov, vyberať si môžu z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V porovnaní s eurovoľbami pred piatimi rokmi je politických zoskupení o deväť menej, tento krát vzniklo viac koalícií. Pre zisk mandátu je potrebné, aby politické zoskupenie dostalo najmenej päť percent platných hlasov. V predchádzajúcich eurovoľbách v roku 2019 malo Česko druhú najnižšiu volebnú účasť - svoje právo voliť využilo len 28,72 percenta oprávnených voličov.

Viac o téme: ČeskoPetr PavelEurovoľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu