Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Tri krajiny EÚ sú pod stálymi ruskými dezinformačnými útokmi, vyhlásila Jourová

Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová
Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRUSEL - Francúzsko, Nemecko a Poľsko sa pred blížiacimi voľbami do Európskeho parlamentu stali permanentnými cieľmi ruských dezinformačných útokov, vyhlásila v utorok eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Informuje o tom agentúra AFP.

EÚ opakovane varovala, že Rusko zintenzívni svoje dezinformačné kampane pred voľbami, ktoré sa uskutočnia 6. až 9. júna. "Existujú tri veľké krajiny, ktoré sú pod neustálym útokom. Je to Francúzsko, Nemecko a Poľsko," povedala Jourová, pričom poukázala aj na zistenia Európskeho strediska pre sledovanie digitálnych médií (EDMO).

archívne video

Dezinformácie je nutné podchytiť v začiatku, kým sa s tým dá niečo urobiť, tvrdí premiér (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Podľa Jourovej dochádza k masívnejším dezinformačným útokom zameraným na konkrétne témy. Napríklad vo Francúzsku sa zameriavajú na tohtoročné letné olympijské hry v Paríži. V Nemecku podľa nej využívajú dezinformátori obavy z migrácie a bezpečnosti, zatiaľ čo v Poľsku zneužívajú situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Poukázala napríklad na falošnú správu poľskej štátnej tlačovej agentúry z minulého týždňa. V nej sa uvádzalo, že Poliakov budú mobilizovať do bojov na Ukrajine, pričom podľa úradov išlo pravdepodobne o ruský kybernetický útok.

Viac o téme: RuskoNemeckoFrancúzskoPoľskoDezinformácieVěra Jourová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu