Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Egyptský prezident Sísí nariadil premiérovi Madbúlímu, aby zostavil nový kabinet

 Abdal Fattáh Sísí Zobraziť galériu (2)
Abdal Fattáh Sísí (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v pondelok opätovne poveril premiéra Mustafu Madbúlího, aby zostavil novú vládu po tom, čo jeho kabinet podal demisiu po znovuzvolení Sísího na tretie funkčné obdobie, uviedol vo vyhlásení úrad prezidenta.

Päťdesiatosemročný Madbúlí bol prvýkrát vymenovaný za premiéra v júni 2018. Demisiu svojej vlády podal v pondelok, dva mesiace po tom, ako Sísí zložil prísahu na tretie šesťročné obdobie.Sísí nariadil novej vláde, aby sa zamerala na zníženie inflácie a reguláciu trhov, ako aj na prilákanie zahraničných investícií a vyššie miestne investície.Medzi ciele nových členov vlády má patriť aj zachovanie národnej bezpečnosti krajiny vzhľadom na regionálne a medzinárodné výzvy a boj proti terorizmu, uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Bezprostredne neinformovali, ktorí ministri budú nahradení, ani kedy predstavia nový kabinet.

Egyptský prezident Sísí nariadil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Prezident Sísí zložil prísahu v apríli po tom, čo v decembrových voľbách získal 89,6 percenta hlasov.Egypt v posledných dvoch rokoch zápasil s chronickým nedostatkom devíz a vysokou infláciou, preto sa špekulovalo, že by mohol byť nahradený aj samotný premiér.

Začiatkom tohto roka získalo egyptské hospodárstvo určitý impulz po uzavretí rekordnej investičnej dohody so Spojenými arabskými emirátmi a v dôsledku medzinárodých finančných dohôd vrátane rozšíreného úverového programu s Medzinárodným menovým fondom.

Viac o téme: KabinetAbdal Fattáh SísíMustafa Madbúlí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu