Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Po údere blesku zasahovali všetky záchranné zložky: Osemnásť zranených vrátane detí!

(Zdroj: Policie České republiky)

LIBEREC - Po údere blesku do stromu v zámockom parku počas detského dňa v Liberci sa dnes popoludní zranilo 18 ľudí, uviedol hovorca libereckej nemocnice Václav Řičář. Do libereckej nemocnice previezli záchranári sedem dospelých a osem detí, do nemocnice v Jablonci nad Nisou dve osoby a do pražskej nemocnice v Motole transportoval vrtuľník z preventívnych dôvodov jedno dieťa.

archívne video

Nočné búrky dali Bratislavčanom poriadne zabrať: Blesky každú sekundu a silný lejak! (Zdroj: Tip čitateľa)

Podvečer ešte liberecká nemocnica prijala ďalšie dve deti, ktoré preventívne priviezli rodinní príslušníci. Deti v nemocnici zostanú na pozorovaní, spresnil okolo 19:30 hovorca libereckej nemocnice.

Nešťastie sa stalo okolo 15.30 h. "Pri daždi a búrke udrel blesk do stromu a zišiel do zeme," povedala ČTK hovorkyňa polície Klára Jeníčková. Ľudia sa schovávali pod stromom pred dažďom. Podujatie sa stalo v zámockom parku v mestskej časti Vratislavice nad Nisou, kde sa konal detský deň s rôznymi akciami a predajnými stánkami.

"Po zásahu blesku, keď sa ľudia schovávali pod stromom, zostalo 13 ľudí ležať v bezvedomí," povedal novinárom lekársky riaditeľ libereckej nemocnice Tomáš Roubíček. Medzi nimi bolo päť detí vo veku dva a trištvrte roka, päť, deväť, desať a šestnásť rokov a osem dospelých. "Z trinástich ľudí muselo byť päť krátko resuscitovaných," uviedol Roubíček.

Po prijatí do nemocnice sa ukázalo, že spôsobené zranenia sú skôr ľahké. "Nikto nemusel byť operovaný, nikto nebol popálený," uviedol riaditeľ. Zdravotníci aktivovali po oznámení udalosti traumatologický plán, pri ktorom sa zabezpečuje potrebný počet personálu a lôžok. Tento plán ukončili zhruba po hodine a pol.

Na detskom dni bola s rodinou zdravotná sestra z libereckej nemocnice, aj napriek nevľúdnemu počasiu bolo v parku podľa nej veľa ľudí. Odhadla, že blesk udrel asi desať až 15 minút po tom, čo začalo pršať. "Zišiel po strome, pod ktorým sa bohužiaľ zhromaždilo veľké množstvo ľudí. Prvých pár minút som nevedela, že sú tam zranení, najskôr sme s rodinou usúdili, že pôjdeme domov, potom som sa od ľudí dozvedela o zranených, tak som bežala na miesto," povedala novinárom.

Dve osoby pociťovali nehybnosť dolných končatín. "Snažili sme sa ich dostať od stromu, títo boli práve pri vedomí, dohliadala som na nich," uviedla. V rámci traumyplánu zavolali sestru do nemocnice, krátko na to s ohľadom na zranenia pacientov ju zo služby odvolali. Do nemocnice dorazilo navyše oproti bežnej službe podľa Roubíčka zhruba sto zdravotníkov, zostavili sa anestéziologické tímy.

S ošetrením a odvozom zranených pomáhali tiež hasiči. Dopravu na mieste riadila polícia. Na sieti X informovali policajti, že zámocký park opustili zhruba o 17.45 h.

Viac o téme: Liberecúder blesku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu