Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Teherán kritizoval sankcie EÚ na iránskeho ministra obrany a revolučné gardy

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Teherán v sobotu kritizoval rozhodnutie Európskej únie uvaliť sankcie na iránskeho ministra obrany Mohammada Rezá Aštijáního a elitné Iránske revolučné gardy za dodávky zbraní, ktoré sa používajú pri útokoch na Izrael, Ukrajinu aj v Červenom mori. Informuje o tom agentúra AFP.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí označilo tento krok EÚ za "poľutovaniahodný". Nové sankcie sú podľa neho založené na "opakovaných, absurdných a nepodložených výhovorkách a obvineniach". "Európska únia... sa opäť uchýlila k zastaranému a neúčinnému nástroju sankcií voči mocnému Iránu," uviedol vo vyhlásení hovorca iránskej diplomacie Násir Kanání.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Na sankčný zoznam EÚ pribudol aj veliteľ jednotiek Kuds - odnože revolučných gárd pre zahraničné operácie - generál Esmáíl Káání za svoju úlohu pri dodávkach rakiet pre hnutie Hizballáh a jemenských húsíjských povstalcov. Sankcie sa dotknú aj ústredného veliteľstva iránskych ozbrojených síl a jedného z tamojších veliteľov, ako aj iránskej strojárskej firmy Chátam al-Anbijá, ktorá predáva komponenty na výrobu dronov. Spomína sa aj meno šéfa iránskej leteckej spoločnosti IAIO, ktorá sa na sankčnom zozname už nachádza.

Sankcie zakazujú všetkým občanom alebo spoločnostiam EÚ obchodovať s osobami a organizáciami uvedenými na sankčnom zozname. EÚ prisľúbila uvalenie nových sankcií na Irán ešte v apríli po jeho útoku na Izrael, pri ktorom vypustil vyše 300 bezpilotných lietadiel a rakiet. Izrael väčšinu z nich s pomocou spojencov zostrelil.

Viac o téme: KritikaSankcieIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu