Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Irán prepustil jedného zo zadržiavaných občanov Francúzska

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

TEHERÁN - Louis Arnaud, jeden Francúzov zadržiavaných Iránom od roku 2022 a odsúdený na päť rokov väzenia, bol prepustený. V stredu to vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Louis Arnaud je voľný. Po dlhom väznení v Iráne dorazí zajtra do Francúzska," uviedol Macron prostredníctvom sociálnej siete X. Zároveň vyzdvihol zásluhy Ománu na sprostredkovaní jeho prepustenia. Arnaud bol zadržaný v septembri 2022, keď cestoval po Iráne. Súd ho vlani v novembri poslal do väzenia na päť rokov za obvinenia v spojitosti s národnou bezpečnosťou. Väčšinu času strávil v teheránskom väzení Evin, kde iránske úrady väznia aj laureátku Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíovú.

archívne video

Macron prehral súboj ohľadom vysielania vojakov na Ukrajinu, tvrdí Fico (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Bilaterálne vzťahy Francúzska a Iránu sa počas uplynulých niekoľkých mesiacov prudko zhoršili po tom, ako Irán zadržal štyroch francúzskych občanov. Paríž obvinenia vznesené štvorici odmietol ako vykonštruované a ich zadržiavanie označil za branie rukojemníkov štátom. Ďalší traja občania Francúzska, učiteľka Cecile Kohlerová, jej partner Jacques Paris a muž označený ako Oliver, zostávajú naďalej vo väzení. Francúzsky prezident vyzval na ich okamžité prepustenie.

Iránske elitné Revolučné gardy počas niekoľkých uplynulých rokov zatkli niekoľko desiatok osôb so zahraničným alebo dvojitým občianstvom, väčšinou za obvinenia v spojitosti s národnou bezpečnosťou. Skupiny bojujúce za ľudské práva obvinili Irán z toho, že sa takto snaží získavať ústupky, islamistická republika to poprela.

Viac o téme: PrepustenýFrancúzskoIránFrancúzEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu