Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Britský parlament sa pred voľbami formálne rozpustil: Voľby by mali byť 4. júla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britský parlament sa vo štvrtok formálne rozpustil. Stalo sa tak v súvislosti s voľbami vypísanými na 4. júla, v ktorých sa očakáva víťazstvo labouristov nad vládnucou Konzervatívnou stranou, informovala agentúra Reuters.

Po prekvapivom rozhodnutí premiéra Rishiho Sunaka vypísať voľby sa vo štvrtok minútu po polnoci uprázdnilo všetkých 650 poslaneckých kresiel a začala sa päť týždňov trvajúca kampaň pred voľbami, z ktorých vzíde nový parlament. Zvolení poslanci začnú svoj mandát vykonávať 9. júla.

archívne video

Ministri obrany Slovenskej republiky a Veľkej Británie sa rozprávali aj o budúcnosti Ukrajiny (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Sunak a vodca labouristov Keir Starmer sa večer 4. júna zídu na prvej spoločnej debate. Trvať bude hodinu, bude moderovaná a v prítomnosti publika.

Riaditeľ spravodajstva a aktuálnych udalostí v televízii ITV Michael Jermey podľa agentúry DPA uviedol, že "predvolebné diskusie sledujú a hodnotia milióny divákov", lebo poskytujú príležitosť vidieť a počuť vodcov strán, ako "idú s kožou na trh" mimo svojho obvyklého straníckeho prostredia a ako odpovedajú na otázky voličov.

ITV plánuje rozhovory aj s ďalšími straníckymi lídrami i diskusiu zástupcov viacerých politických strán.

Viac o téme: VoľbyVeľká BritániaParlamentRozpustil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu