Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rusko pošle deti z okupovaných častí Ukrajiny do táborov: Indoktrinovať ich chce v 7000 km vzdialenom meste!

Líder Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonid Pasečnik drží pohár šampanského po skončení referenda
Líder Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonid Pasečnik drží pohár šampanského po skončení referenda (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV/MOSKVA – Predstavitelia a úrady okupovaných častí Ukrajiny vyhlásili, že tisíce ukrajinských detí budú tráviť leto v Rusku. Tam sa majú údajne vzdelávať. Jeden z táborov, ktorý má slúžiť na tieto účely je však vzdialený 7 000 km.

 Takmer 40 000 detí má byť v rámci programu "Užitočné prázdniny" odoslaných do letných táborov do rôznych miest v Ruskej federácii. Tento plán oznámil Leonid Pasečnik, hlava Luhanskej ľudovej republiky. Z Luhanskej oblasti pôjde do táborov 12 000 detí. Najvzdialenejší tábor sa nachádza vo Vladivostoku, vzdialeného od Ukrajiny takmer 7 000 km vzdušnou čiarou, uviedli novinky.cz.

Blanár na Rade EÚ o rokovaniach s arabskými diplomatmi o situácii na Blízkom východe (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Úrady ale nespresnili, ako sa tam deti dostanú. Z Luhanskej oblasti lietadlá neodlietajú, iba z Ruskej federácie. Zúčastnia sa tam vzdelávacieho, kultúrneho, ako aj športového programu a časť z detí už údajne odišla. Faktom však zostáva, že z Vladivostoku je to bližšie do Japonska alebo na Aljašku a nie na Ukrajinu.

Pasečnik oznámil, že jeden z táborov sa stavia aj v okupovanej Luhanskej oblasti, no ten vie prijať iba 250 detí a ešte svoje brány neotvoril. „Výlet je pre deti výnimočnou príležitosťou vidieť veľké Rusko, stretnúť sa s vrstovníkmi z celej krajiny a rozšíriť si obzory,“ uviedlo ministerstvo. Súčasťou vzdelávacieho programu má byť aj akcia „Čas hrdinov“, ktorá zahŕňa streľbu, zoskoky s padákom, výuku v ovládaní dronov ako aj výcvik vo vojenskej taktike a komunikácii. Tento cieľ neskrýva ani Luhanské ministerstvo ktoré dodalo, že ide „o prípravu mladých ľudí v ozbrojených silách“ a o „výchovu statočných, fyzicky zdatných a psychicky odolných vlastencov so špeciálnymi znalosťami“.

K myšlienke odoslať čo najviac detí do táborov sa vyjadril aj Inštitút pre štúdium vojny, ktorý uviedol, že ide iba o pokračovanie indoktrinácie detí a izoláciu od rodín. Tábory v Rusku sú podľa nich zamerané na nacionalizmus a slúžia k propagandistickým účelom o čom svedčí aj plánovaný program vrátane návštevy múzea Stalingradskej bitky, Mamajevovej mohyly a prehliadka Volgogradu, ktorý sa v časoch druhej svetovej vojny nazýval Stalingrad.

Viac o téme: RuskoLuhanská oblasťUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu