Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

MIMORIADNE Iránsky prezident zomrel pri leteckej nehode

Pozostatky obetí havárie vrtuľníka odnášajú z miesta nešťastia. Zobraziť galériu (9)
Pozostatky obetí havárie vrtuľníka odnášajú z miesta nešťastia. (Zdroj: X)

TEHERÁN - Iránski záchranári našli v pondelok havarovaný vrtuľník, v ktorom sa nachádzal prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Informuje agentúra Reuters.

Spomienkové obrady na Raísího a Abdollahjána sa budú konať v utorok. Iránska tlačová agentúra Tasnim uvádza, že ráno je naplánovaný obrad na severozápade mesta Tabríz, po ktorom bude nasledovať obrad v meste Qom, ležiacom 100 km juhozápadne od Teheránu.

"Pohrebné obrady prezidenta a jeho spoločníkov sa budú konať v utorok o 9:30 miestneho času (06:00 GMT) v Tabríze," uviedla oficiálna tlačová agentúra IRNA a dodala, že Raisiho telo neskôr prevezú do Teheránu.

Raisi bude pochovaný v jeho rodnom meste Mašhad na severovýchode Iránu.

20:45 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oznámil, že jeho krajina bude držať deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka.

20:24 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril v pondelok popoludní na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

"Rád by som vyjadril svoju najhlbšiu sústrasť iránskemu ľudu v súvislosti s tragickou nehodou, ktorá si vyžiadala životy prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána. Naše myšlienky a modlitby sú s ľudom Iránu," napísal Orbán.

20:09 Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. "V stredu ráno sa v Teheráne uskutoční pohrebný sprievod za Raísího a ďalších členov jeho sprievodu, ktorí zahynuli pri nehode," povedal predstaviteľ iránskej prezidentskej kancelárie Mohsen Mansúrí.

20:05 Spojené štáty v pondelok Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí. "Vo svetle voľby nového iránskeho prezidenta opakovane uisťujeme iránske obyvateľstvo o tom, že ho podporujeme v boji za ľudské práva a základné slobody," vyhlásil hovorca rezortu zahraničia Matthew Miller.

19:18 Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

17:42 Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) si v pondelok minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka. Veľvyslanec Mozambiku Pedro Comissario Afonso, ktorého krajina v súčasnosti predsedá BR OSN, na zasadnutí požiadal prítomných, aby vstali a tichom si uctili pamiatku obetí nedeľnej havárie na severozápade Iránu.

17:00 Vrtuľník, ktorý sa v nedeľu zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to v pondelok turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

16:32 V utorok sa uskutočnia smútočné obrady za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána, ktorí v nedeľu zahynuli pri páde vrtuľníka. Obrady podľa iránskej tlačovej agentúry Tasnim prebehnú v utorok ráno na severozápade Iránu v provinčnom hlavnom meste Tabris. Pokračovať budú v náboženskej bašte a pútnickom meste Oom. Dátum pohrebu oboch politikov ešte nebol oznámený. Raísí bude pochovaný vo svojom rodnom meste Mašhad.

14:59 Severoatlantická aliancia v pondelok vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Hovorkyňa NATO Farah Daklallahová to uviedla v statuse na sieti X, z ktorého citovala agentúra AFP.

14:37 Tajomník Ruskej bezpečnostnej rady Sergej Šojgu povedal, že Moskva je podľa štátnej tlačovej agentúry RIA pripravená poskytnúť pomoc Iránu pri vyšetrovaní príčiny havárie vrtuľníka , pri ktorej zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vyjadril sústrasť iránskemu najvyššiemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu nad Raisího smrťou a nazval ho „skutočným priateľom Ruska“.

14:27 Poľský prezident Andrzej Duda sa stal terčom kritiky kvôli svojej kondolencii Iránu v súvislosti s úmrtím jeho prezidenta Ebráhíma Raísího. Duda v príspevku na sociálnej sieti X vyjadrujúcom Iráne sústrasť pripomenul letecké nešťastie pri Smolensku, kde v roku 2010 zomrel vtedajší poľský prezident Lech Kaczyński a desiatky predstaviteľov poľského verejného života.

Kritici Dudovho príspevku pripomínajú, že Raísí stál za represiami voči odporcom iránskeho režimu a že Irán udržuje dobré vzťahy s Ruskom napriek tomu, že Moskva už viac ako dva roky vedie útočnú vojnu proti Ukrajine.

"Bol som odporcom prezidenta Lecha Kaczyńského, ale porovnávať ho so zločincom, ktorý v posledných dvoch rokoch zavesil cez 1000 ľudí, je úplným preháňaním," uviedol Roman Giertych, podpredseda parlamentného klubu vládnej Občianskej koalície.

MIMORIADNE Iránsky prezident zomrel
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

14:05 Ruský prezident Vladimir Putin hovoril s dočasným iránskym prezidentom Mohammadom Mokhberom, pričom obaja zdôraznili ich „vzájomný zámer ďalej posilňovať rusko-iránsku interakciu“.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov tiež uviedol, že Rusko bude pokračovať v prehlbovaní svojich vzťahov s Iránom a podľa ruskej tlačovej agentúry Tass budú implementované predchádzajúce dohody s Teheránom.

14:02 Iránske úrady identifikovali všetky obete nedeľňajšej havárie vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj iránsky prezident Ebráhím Raísí. Totožnosť obetí sa podarilo určiť napriek ťažkým popáleninám na telách obetí, uvádza TASR.

Ako v pondelok informovala agentúra DPA, telesné pozostatky previezli z miesta havárie v horách do mesta Tabríz, ktoré je metropolou provincie Východný Azerbajdžan. 

Okrem Raísího pri nehode zahynul aj minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. 

Medzi obeťami je aj ajatolláh Mohammad Alí Hášim - imám z Tabrízu, ktorý prežil samotný pád vrtuľníka a napriek zraneniam bol schopný kontaktovať prezidentskú kanceláriu. Asi o hodinu neskôr však svojim zraneniam podľahol, informovala iránska agentúra Tasním.

O život prišiel aj guvernér provincie Východný Azerbajdžan Málek Rahmatí, ako aj veliteľ Raísího ochranky, dvaja piloti a letový technik.

Detailný záber na miesto havárie vrtuľníka iránskeho prezidenta
Zobraziť galériu (9)
Detailný záber na miesto havárie vrtuľníka iránskeho prezidenta  (Zdroj: X/DKG)

13:59 Poľský prezident Duda na svojom účte na tej istej sieti napísal, že ho správy o smrti Raísího a ďalších členov jeho delegácie hlboko zasiahli. Podľa neho nie je mnoho národov, ktoré majú vo svojich dejinách také tragické udalosti. "Ale my, Poliaci, máme za sebou strašnú skúsenosť s katastrofou poľského vládneho lietadla v ruskom Smolensku v roku 2010, poznáme pocit šoku a prázdnoty, aké v ľudských srdciach a štáte zostanú po náhlej strate politickej a spoločenskej elity". Poľsko sa preto "s mimoriadnym pochopením spája s blízkymi obetí a iránskym národom v modlitbe a zármutku", napísal aj Duda. Za svoje slová bol neskôr kritizovaný.

13:57 K vyjadreniu ľútosti sa pridali vrcholní politici niekoľkých krajín, napríklad Francúzsko však zverejnilo len stručné vyhlásenie sústrasti prostredníctvom ministerstva zahraničia.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v rozhovore s televíznou stanicou Mediaset vyjadrila solidaritu Iráncom a ocenila, že iránske oficiálne miesta hovoria o nehode a nešíria konšpiračné teórie. Hlavný iránsky rival Izrael oficiálne odmietol, že by bol do nehody zapojený.

Maďarský premiér Viktor Orbán na sociálnej sieti X vyslovil "najhlbšiu sústrasť iránskemu ľudu", ku ktorému mieria "naše myšlienky a modlitby".

13:41 Sýria sa pridala k Libanonu a vyhlásila trojdňový štátny smútok po smrti iránskeho prezidenta a ministra zahraničných vecí.

Irán má vplyv v oboch krajinách, podporuje Hizballáh v Libanone a podporuje sýrsku vládu a armádu, aby zostali pri moci počas viac ako desaťročí vojny.

13:07 Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, vyjadril sústrasť nad smrťou Raísího, Abdollahjána a ďalších predstaviteľov zapojených do „tragickej“ havárie helikoptéry.

"EÚ vyjadruje sústrasť rodinám všetkých obetí a postihnutým iránskym občanom," uviedol vo vyhlásení.

12:43 Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí tiež vyjadril sústrasť po smrti Raísího, Abdollahjána a ďalších iránskych predstaviteľov.

„Prezident Egyptskej arabskej republiky... sa modlí, aby zosnulý iránsky prezident a zosnulý odpočívali v milosti všemohúceho Boha a poskytli ich rodinám trpezlivosť a útechu, vyjadrujúc solidaritu Egyptskej arabskej republiky s iránskym vedením a ľudom v tento hrozný incident,“ uvádza sa vo vyhlásení.

MIMORIADNE Iránsky prezident zomrel
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Azin Haghighi, Moj News Agency via AP)

12:40 Sýrsky prezident Baššár al-Asad poslal Chameneímu telegram, v ktorom vyjadril „hlbokú ľútosť a sústrasť“ nad haváriou vrtuľníka, uvádzajú štátne médiá.

Al-Asad označil Raisiho smrť za „veľkú stratu“ a ocenil jeho úsilie „zabezpečiť, aby strategické vzťahy medzi Sýriou a Iránom zostali vždy prosperujúce“.

MIMORIADNE Iránsky prezident zomrel
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Azin Haghighi, Moj News Agency via AP)

12:16 Čínsky prezident Si Ťin-pching podľa pekinského ministerstva zahraničných vecí vyslal sústrasť Iránu a smútil nad smrťou Raísího a Abdollahjána.

Si povedal, že Raisi výrazne prispel k mieru a stabilite v Iráne a zohral dôležitú úlohu pri upevňovaní čínsko-iránskeho strategického partnerstva, uviedlo ministerstvo.

12:06 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadril svoju najhlbšiu sústrasť nad smrťou iránskeho prezidenta a uviedol, že na Raísího spomína s „úctou a vďačnosťou“.

MIMORIADNE Iránsky prezident zomrel
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Azin Haghighi, Moj News Agency via AP)

„Ako Turci budeme v týchto ťažkých a smutných časoch stáť po boku nášho suseda Iránu, ako sme to urobili už mnohokrát,“ uviedol v príspevku na X.

12:04 Libanonský dočasný premiér Nadžíb Míkátí vyhlásil trojdňový smútok za smrť Raísího a ďalších, ktorí boli na palube vrtuľníka.

"Počas smútku budú vlajky na všetkých verejných správach, inštitúciách a samosprávach viať na pol žrde," uviedla tlačová agentúra NNA.

11:59 Toto majú byť posledné zábery iránskeho prezidenta na palube helikoptéry, ktorá sa následne zrútila.

11:36 Al-džazíra predpokladá, že sa v Tabríze uskutoční prvý oficiálny štátny pohreb. Potom očakáva, že telá budú prevezené do hlavného mesta krajiny, Teheránu, kde sa im štátni hodnostári a ľudia poklonia.

Potom by mali byť telá budú prevezené do mesta Mašhad z dvoch dôvodov: po prvé, bolo to rodné mesto prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý sa tam narodil a vyrastal a tam sa začala jeho politická kariéra; a po druhé, mesto Mašhad je najdôležitejším náboženským centrom v Iráne. Pohrebný obrad by sa mal konať tiež v Mašhade.

11:32 Mŕtve telá prevážajú do mesta Tabríz, kam smeroval prezidentov vrtuľník, než sa zrútil. Keď telá dorazia do Tabrízu, podrobia ich pitve.

11:30  Iránsky kabinet vymenoval námestníka ministra zahraničných vecí Aliho Bagheriho Kaniho za úradujúceho ministra zahraničných vecí po smrti Hosejna Amíra Abdollahjána.

Od septembra 2021 pôsobil ako námestník ministra zahraničných vecí.

11:26  Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť Chameneímu, pričom smrť iránskeho prezidenta a ministra zahraničných vecí označil za „veľkú tragédiu“, uvádza Kremeľ.

„Ebráhím Raísí bol vynikajúci politik, ktorého celý život bol zasvätený službe vlasti,“ napísal Putin. „Ako skutočný priateľ Ruska neoceniteľne osobne prispel k rozvoju dobrých susedských vzťahov medzi našimi krajinami a vynaložil veľké úsilie, aby sa dostali na úroveň strategického partnerstva."

10:40 Najvyšší iránsky vodca, ajatolláh Alí Chameneí, poveril viceprezidenta Mohammada Mokhbera, aby prevzal dočasné funkcie po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího. Zároveň nariadil päťdňový štátny smútok.

„V súlade s článkom 131 ústavy je Mokhber zodpovedný za vedenie výkonnej moci,“ uviedol Chameneí vo vyhlásení a dodal, že od Mokhbera sa bude vyžadovať, aby spolupracoval s hlavami zákonodarnej a súdnej moci na príprave prezidentských volieb „v rámci maximálneho obdobia 50 dní“.

10:23 Tu vynášajú pozostatky iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísíhom z miesta nešťastia.

10:10 Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyjadril sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničia Hosejna Amírabdolláhjána pri páde vrtuľníka. Uviedla to agentúra Reuters.

Chameneí podľa nej v kondolencii uviedol, že prezident a jeho delegácia zomreli "mučeníckou" smrťou.

10:01 Izrael nebol nijako zapojený do smrti iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, uviedol nemenovaný izraelský zdroj agentúry Reuters. 

"My sme to neboli," vyhlásil podľa Reuters zdroj, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. Na oficiálnu izraelskú reakciu na smrť iránskych vrcholných predstaviteľov sa stále čaká.

9:53 Malajzijský premiér Anwar Ibrahim vyjadril úprimnú sústrasť ľudu Iránu po smrti Raisiho a Amriabdollahiana.

V príspevku na X napísal: „Som hlboko zarmútený tragickou smrťou prezidenta Ebrahima Raisiho, ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána a niekoľkých ďalších predstaviteľov Iránskej islamskej republiky."

9:41 Charles Michel, predseda Európskej rady, na X napísal: „EÚ vyjadruje úprimnú sústrasť nad smrťou prezidenta Raisího a ministra zahraničných vecí Abdollahjána, ako aj ďalších členov ich delegácie a posádky pri nehode vrtuľníka. Naše myšlienky smerujú k rodinám."

 

9:27 Na vrchole kupoly svätyne Fatima Masumeh vo svätom meste Qom po havárii vrtuľníka podľa Qom News zavesili čiernu vlajku.

Qom je považovaný za druhé najposvätnejšie mesto v Iráne vedľa Mashhad a je tiež centrom šíitských veriacich.

9:10 Úprimnú sústrasť vyslovil Iránu aj katarský šejk Tamím ibn Hamad al-Sání.

9:03 Pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf vyhlásil, že jeho krajina bude dodržiavať deň smútku a vlajka bude viať na pol žrde na znak úcty k Raisimu a jeho spoločníkom. V príspevku na X Sharif nazval Raisiho a Amirabdollahiana „dobrými priateľmi Pakistanu“ a vyjadril svoju „najhlbšiu sústrasť a sústrasť iránskemu národu s touto hroznou stratou“. "Veľký iránsky národ prekoná túto tragédiu s obvyklou odvahou," dodal.

9:00 Ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentovi Ebrahimovi Raisimu po jeho smrti pri havárii vrtuľníka.

V príspevku na X zverejnil najvyšší vodca fotografiu jeho a Raisiho s krátkym odkazom na imáma Rezu, ôsmeho imáma šiitského islamu a uctievanú postavu v Iráne.

Raisího pozostatky teraz prevážajú do mesta Tabríz. Zatiaľ nie je jasné, kedy a kde bude Raisi pochovaný.

8:58 Letecký analytik Kyle Bailey povedal Al-Džazíre, že nedostatočná komunikácia zo strany pilota helikoptéry alebo iného člena letovej posádky nenechala na pochybách, že došlo k „vážnemu problému s ovládateľnosťou“.

Povedal, že ak má vrtuľník počas letu vážny technický problém, prvou úlohou pilota je „udržať lietadlo v lete a potom bude komunikácia až na druhom mieste“.

8:46  Indický premiér Naréndra Módí dnes vyhlásil, že je hlboko zarmútený a šokovaný tragickým úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího.. Iracký premiér Muhammad Sudanie uviedol, že Irak vyjadruje v tejto tragickej chvíli podporu iránskemu ľudu aj predstaviteľom krajiny.

Trosky vrtuľníka, ktorý havaroval.
Zobraziť galériu (9)
Trosky vrtuľníka, ktorý havaroval.  (Zdroj: profimedia.sk)

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine a iránskemu ľudu," uviedol Módí na sociálnej sieti X a dodal, že India "stojí v tejto smutnej chvíli pri Iráne".

8:28 Po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Husseina Amirabdollahiana pri havárii vrtuľníka sa iránsky kabinet opäť stretol na mimoriadnej schôdzi. V pondelok ráno o tom jednomyseľne informovali iránske médiá. Prvý viceprezident Mohammad Mokhber už viedol schôdzu neskoro večer. Podľa protokolu by v prípade Raísího smrti prevzal opraty vlády. Nové voľby sa musia uskutočniť do 50 dní.

8:26 Medzi úradníkov, ktorí zahynuli pri havárii, patria:

  • Minister zahraničných vecí Hossein Amirabdollahian
  • Guvernér východného Azerbajdžanu Malek Rahmati
  • Zástupca iránskeho najvyššieho vodcu vo východnom Azerbajdžane Mohammad Ali Ale-Hashem
  • Šéf prezidentskej stráže Mehdi Mousavi
  • Pilot vrtuľníka, druhý pilot a posádka

Raisi a jeho spoločníci sa vracali z akcie s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, keď došlo k havárii.

8:22  Hamas tvrdí, že zdieľa „bolesť a smútok“ iránskeho ľudu po smrti Raisiho a ďalších predstaviteľov, čím vyjadruje „plnú solidaritu“ s Iránom.

Hamas dodal, že zosnulí iránski predstavitelia majú históriu „čestných postojov“ na podporu palestínskeho ľudu a odporu proti Izraelu, vrátane úsilia zastaviť prebiehajúcu vojnu v Gaze.

„Sme presvedčení, že Iránska islamská republika prekoná dôsledky tejto veľkej straty; bratský iránsky ľud má inštitúcie, ktoré sa dokážu vysporiadať s touto vážnou krízou,“ uviedol Hamas vo vyhlásení.

8:09 Indický premiér Naréndra Módí dnes vyhlásil, že je hlboko zarmútený a šokovaný tragickým úmrtím iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího. Ten podľa iránskych štátnych médií zahynul pri havárii vrtuľníka spoločne s ministrom zahraničia Hosejnom Amírabdolláhjánom. Iracký premiér Muhammad Sudání uviedol, že Irak vyjadruje v tejto tragickej chvíli podporu iránskemu ľudu aj predstaviteľom krajiny.

7:58 Informáciu potvrdil aj iránsky viceprezident Mohsen Mansúrí, ktorý na sieti X zverejnil verš z Koránu používaný na vyjadrenie sústrasti. Najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval Iráncov, aby sa neobávali o vedenie islamskej republiky a ubezpečil ich, že k narušeniu kontinuity práce nedôjde. Vyhlásenie v podobnom duchu neskôr vydala aj iránska vláda, ktorá sa zišla na mimoriadnom zasadnutí.

6:51 Iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli pri páde vrtuľníka, ktorý sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne. Uviedli to agentúry Reuters and AP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu a miestne médiá.

Podľa iránskych médií záchranári objavili telesné pozostatky prezidenta a ministra. Raísí mal 63 rokov a Amír Abdollahján 60. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

Ebráhím Raísí
Zobraziť galériu (9)
Ebráhím Raísí  (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

6:41 Niektoré iránske médiá tvrdia, že pri nedeľňajšej nehode vrtuľníka zomreli prezident Ebrahím Raísí a minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján. Napísala to dnes ráno agentúra AFP. Úrady zatiaľ správu oficiálne nepotvrdili. Vrak vrtuľníka záchranári našli dnes skoro ráno a iránska štátna televízia neskôr uviedla, že na mieste nie sú viditeľné známky života.

archívne video

Polícia sa vyjadruje k leteckej nehode pri Trenčíne (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Iránska štátna televízia s odvolaním sa na šéfa miestneho Červeného polmesiaca Pir Kolivanda uviedla, že v troskách stroja nespozorovali z diaľky "žiadne známky života". Vrtuľník sa zrútil v strmom údolí a záchranári sa k nemu snažia dostať v ťažko prístupnom teréne. Kolivanda informoval, že počas východu slnka boli od neho vzdialení približne dva kilometre.

"Vrtuľník našli, avšak zatiaľ nezaregistrovali nič, čo by vzbudzovalo nádej, že pasažieri sú stále nažive," informovala štátna televízia.

Vrtuľník vezúci iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahjána sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne. Nehoda vyvolala medzinárodný ohlas, množstvo štátov ponúklo Iránu pomoc pri pátracích a záchranných akciách. Tie však komplikovalo nepriaznivé počasie a tma.

Miesto pádu vrtuľníka s prezidentom zrejme objavil turecký dron

Turecký dron identifikoval zdroj tepla, pravdepodobne pochádzajúceho z havarovaného vrtuľníka v ktorom sa počas nehody nachádzal prezident Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján a turecká strana jeho lokalitu poskytla iránskym úradom. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Po vrtuľníku pátra v Iráne 65 záchranných tímov, vrátane iránskych ozbrojených síl a špecializovaných záchranných jednotiek horskej služby, avšak prácu im komplikuje nepriaznivé počasie. Pomoc poslalo aj Turecko a Rusko, pričom ruský tím tvorí 47 špecialistov s potrebnou výstrojou a vybavením, terénnymi vozidlami a vrtuľníkom BO-105.

Po páde vrtuľníku zvolala vláda mimoriadne zasadanie

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Informuje agentúra DPA.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania. Podľa iránskej ústavy sa v prípade Raísího úmrtia stane Mochber prezidentom, dodala agentúra DPA.

Po zrútenom vrtuľníku pátra 65 záchranných tímov, vrátane iránskych ozbrojených síl, avšak prácu im komplikuje nepriaznivé počasie. Iránska vláda požiadala záchranné služby v susednom Turecku o pomoc pri pátraní, žiada najmä o vrtuľníky so zariadením pre nočné videnie. Asistenciu Teheránu okrem Turecka ponúklo aj Rusko. Na predpokladané miesto nehody dorazili aj špecializované záchranné jednotky horskej služby.

Viac o téme: TureckoIránHosejn Amír AbdollahjánEbráhím Raísí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu