Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Hnutie Hizballáh oznámilo, že uskutočnilo viacero útokov v Izraeli: Vypáliť malo viac ako 60 striel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/(AP Photo/Leo Correa)

BEJRÚT - Libanonské šiitske hnutie Hizballáh v stredu oznámilo, že uskutočnilo viacero útokov dronmi a raketami na vojenské základne na území Izraela. Išlo o reakciu na zabitie jedného z veliteľov tohto hnutia izraelskými silami, píšu agentúry AFP a Reuters.

Útok dronmi na vojenskú základňu pri meste Tiberias sa podľa Hizballáhu zameriaval na prieskumné systémy používané izraelskými vzdušnými silami a zasiahol určené ciele. Tiberias sa nachádza na severovýchode Izraela približne 30 kilometrov od hraníc s Libanonom. Hizballáh doteraz útočil na izraelské mestá a základne na hraniciach s Libanonom, pripomína AFP.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Hnutia Hizballáh predtým hlásilo, že vyslalo drony a rakety na vojenské pozície na severe Izraela. Útočilo na základňu pri obci Meron, ktorú zasiahlo raketometmi a delostreleckou muníciou. Izraelská armáda uviedla, že v Merone sa v stredu rozozvučali sirény varujúce pred útokom. Podrobnosti však neposkytla.

Tieto útoky sú súčasťou reakcie na zabitie vysokopostaveného veliteľa libanonského šiitského hnutia Hizballáh. Izraelská armáda oznámila, že ho zabila v utorok pri útoku na juhu Libanonu. Zabitý muž bol podľa armády zodpovedný za plánovanie a vykonanie niekoľkých útokov namierených proti izraelským civilistom a územiu Izraela.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas zo 7. októbra dochádza v okolí izralesko-libanonských hraníc takmer ku každodennej konfrontácii medzi izraelskou armádou, Hizballáhom a inými ozbrojenými skupinami. V Libanone prišlo od začiatku konfliktu o život najmenej 412 osôb, prevažne vojakov, píše AFP. Izrael na svojej strane hlási straty 14 vojakov a 10 civilistov.

Hizballáh tvrdí, že vypálil viac ako 60 rakiet na územie Izraela

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh vo štvrtok oznámilo, že vypálilo viac ako 60 rakiet na územie Izraela. Išlo údajne o reakciu na nočné letecké útoky izraelskej armády, píše agentúra AFP. Bojovníci Hizballáhu spustili útok raketami kaťuša na niekoľko izraelských vojenských pozícií vrátane "Golanských výšin anektovaných Izraelom", uviedlo hnutie vo vyhlásení. Zároveň dodalo, že išlo o odpoveď na nočné útoky Izraela na región Bikáa na východe Libanonu.

Hizballáh útočil aj deň predtým, a to dronmi na vojenskú základňu pri meste Tverja (Tiberias), kde sa zameriaval na prieskumné systémy používané izraelskými vzdušnými silami a údajne zasiahol určené ciele.

Tieto útoky boli zasa súčasťou reakcie na zabitie vysokopostaveného veliteľa tohto libanonského hnutia. Izraelská armáda oznámila, že ho zabila v utorok pri útoku na juhu Libanonu. Zabitý muž bol podľa armády zodpovedný za plánovanie a vykonanie niekoľkých útokov namierených proti izraelským civilistom a územiu Izraela.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy zo 7. októbra minulého roka dochádza v okolí izraelsko-libanonských hraníc takmer ku každodennej konfrontácii medzi izraelskou armádou, Hizballáhom a inými ozbrojenými skupinami. V Libanone prišlo od začiatku konfliktu o život najmenej 412 osôb, prevažne vojakov, píše AFP. Izrael na svojej strane hlási straty 14 vojakov a desiatich civilistov.

Viac o téme: IzraelLibanonHizballáhútok dronov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu