Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

USA stiahne z Iraku 3500 vojakov

Armádne zdroje Spojených štátov amerických v utorok oznámili, že čoskoro začnú sťahovať 3500 svojich vojakov z Iraku.

Vojaci z 3. pešej divízie sa "v nasledujúcich niekoľkých týždňoch" vrátia na svoju základňu Fort Benning v USA v štáte Georgia, uvádzajú armádne zdroje. Tento krok sa uskutoční v súlade s plánom USA stiahnuť spolu až 30 tisíc vojakov, ktorí boli ako posily premiestnení do Iraku od februára minulého roka s cieľom potlačiť rastúce sektárske násilie v Iraku.

"Pokračovanie v procese sťahovania posíl demonštruje pokračujúci progres v Iraku," povedal vo svojom vyhlásení brigádny generál Dan Allyn.

Washington oznámil, že stiahnutie všetkých 30 tisícov vojakov chce dokončiť do júla. Pred stiahnutím všetkých amerických vojakov z Iraku bude mať 45 dní na zhodnotenie tohto kroku.

Americké armádne zdroje uvádzajú, že v Iraku je v súčasnosti dislokovaných 156 tisíc vojakov. Počet vojakov ostatných krajín sa pohybuje na úrovni 10 tisíc.

Allyn povedal, že americká práca s irackou milíciou, ktorú tvoril zintenzívnený tréning irackých policajtov, sa vyplatila a pomohla znížiť úroveň násilia v krajine.

Tento rok však prišlo v Iraku o život 166 amerických vojakov. Od invázie USA, ktorá sa začala v marci 2003, zahynulo v Iraku 4071 príslušníkov amerických ozbrojených síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu