Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Venezuela rozmiestnila na hranici s Kolumbiou takmer 9000 vojakov

Presun tisícov vojakov na hranici s Kolumbiou je takmer ukončený.
Presun tisícov vojakov na hranici s Kolumbiou je takmer ukončený. (Zdroj: SITA)

CARACAS - Venezuela takmer dokončila nasadenie tisícov vojakov v blízkosti hranice s Kolumbiou, informoval generál Jesús González González v stredu.

"85 až 90 percent jednotiek je umiestnených (v tejto oblasti)," uviedol generál pre reportérov na tlačovej konferencii s tým, že väčšina vojakov bola presunutá do pohraničných štátov Zulia, Táchira and Apure. Podľa generála sa presun jednotiek začal v nedeľu okamžite po tom, ako venezuelský prezident Hugo Chávez nariadil nasadenie 10 bataliónov v reakcii na kolumbijský cezhraničný vojenský útok, pri ktorom zahynulo vyše dvadsať ľavicových povstalcov na ekvádorskom území.

Tieto batalióny zodpovedajú počtu približne 9 tisíc vojakov, uviedol generál vo výslužbe Alberto Muller Rojas, bývalý Chávezov poradca. Chávez nariadil aj nasadenie tankov a vzdušných síl, armáda sa však k detailom vojenskej operácie v pohraničnej oblasti nevyjadruje. V prípade potreby je venezuelská armáda "pripravená brániť posvätnú suverenitu vlasti", vyhlásil minister obrany Gustavo Rangel Briceno.

Novinári však na hraničných priechodoch v stredu nezaznamenali zvýšený počet vojakov. Príslušníci Národnej gardy hliadkovali pri najväčšom hraničnom priechode v San Antoniu ako zvyčajne. V utorok však pozorovatelia zaznamenali na základni Paramaracay pri Valencii vojakov, ako pripravujú autobusy a nákladné vozidlá, ktoré sa následne vydali k hranici. K hranici s Kolumbiou vyslal svoje jednotky aj Ekvádor po tom, ako odsúdil víkendovú vojenskú operáciu, ktorú označil za narušenie svojej suverenity.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu