Štvrtok26. september 2024, meniny má Edita, zajtra Cyprián, Damián

Indonézsky exdiktátor Suharto je v kritickom stave, stratil vedomie

Bývalý indonézsky prezident Suharto.
Bývalý indonézsky prezident Suharto. (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Bývalý indonézsky diktátor Suharto (86), ktorý krajine železnou rukou vládol viac ako tri desaťročia, v piatok upadol do bezvedomia potom, ako mu zlyhalo niekoľko orgánov. Informovali o tom jeho lekári.

Autoritárskeho vládcu, ktorý stratil moc v roku 1998, hospitalizovali pred týždňom pre anémiu, nízky krvný tlak a problémy so srdcom, obličkami a pľúcami. Po dialýze a transfúzii krvi sa jeho stav zlepšil, ale potom bol nestály a v piatok sa dramaticky zhoršil. "O piatej popoludní sa dostal do kritického stavu, stratil vedomie pre zlyhanie viacerých orgánov," povedal na brífingu v nemocnici jeden z jeho lekárov Marjo Soebiandono. "Vynakladáme maximálne úsilie," dodal.

Do nemocnice prišli Suhartovi príbuzní a tiež viceprezident Yusuf Kalla. Indonézsky prezident Susilo Bambang Yudhoyono je momentálne na návšteve v Malajzii. Jeden z predstaviteľov Yudhoyonovho úradu však povedal, že prezident situáciu pozorne sleduje.

Suharto v Indonézii vládol viac ako tri desaťročia až do roku 1998, keď ho zvrhlo prodemokratické povstanie. Po jeho nástupe k moci v roku 1965 boli zabité alebo uväznené státisíce ľudí, ale za tieto zločiny nebol nikto nikdy potrestaný. Dva roky potom, ako ho zosadili, ho prokuratúra obvinila zo sprenevery verejných financií v objeme 600 miliónov dolárov. Stíhanie však zastavili pre jeho zlý zdravotný stav. V poslednom období sa zdržiaval vo svojom dome v Jakarte a na verejnosti sa ukazoval zriedka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu