Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Izraelské hliadky zbili Deda Mráza

Vojaci zakročili proti demonštrantovi v kostýme Deda Mráza.
Vojaci zakročili proti demonštrantovi v kostýme Deda Mráza. (Zdroj: ČTK)

BETLEHEM - Izraelské hliadky zbili v piatok piatich demonštrantov, medzi nimi aj muža v odeve Deda Mráza, počas protestu proti izraelskej bezpečnostnej bariére na Západnom brehu Jordánu.

Okolo 50 palestínskych, izraelských a medzinárodných mierových aktivistov sa zúčastnilo na zhromaždení v obci Um Salomona pri Betleheme, biblickom mieste narodenia Ježiša Krista.

Izraelské pohraničné stráže vyzbrojené obuškami nakrátko zadržali jedného aktivistu a počas demonštrácie zbili ďalších piatich, informovali organizátori. Hovorca izraelskej armády uviedol, že počas protestu došlo k rušeniu verejného poriadku a že zadržali niekoľkých demonštrantov, ktorých postupne prepustili.

Izrael chce bariérou zastaviť útočníkov snažiacich sa preniknúť zo Západného brehu Jordánu na izraelské územie a útočiť na židovské osady na arabskej pôde. Palestínčania projekt odmietajú ako zámer, ktorého podstatou je zabrať ich zem a ohroziť vznik sľúbeného štátu. V roku 2004 vydal Medzinárodný trestný súd nezáväznú smernicu, podľa ktorej časti 650 kilometrovej bariéry zasahujúce na palestínske územia sú nelegálne a mali by byť strhnuté. Izrael vyhlásil, že projekt dokončí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu