Štvrtok26. september 2024, meniny má Edita, zajtra Cyprián, Damián

Austrália: Spojenci prehrávajú vojnu v Afganistane

(Zdroj: SITA)

SYDNEY - Nová austrálska vláda varovala, že NATO a jej spojenci prehrajú vojnu proti silám Talibanu v Afganistane, ak okamžite nezmenia svoju taktiku, uvádza sa v pondelkovej správe denníka The Australian.

Nový minister obrany Joel Fitzgibbon toto dôrazné varovanie predniesol v Edinburghu na minulotýždňovej schôdzke ôsmich krajín, ktoré prispeli jednotkami do misie v Afganistane.

Koalícia Severoatlantickej aliancie a spojenecké sily zapojené do konfliktu musia dôsledne prehodnotiť svoje vojenské a civilné programy zamerané na podporu stability v krajine, ak chcú z konfliktu vzísť víťazne, upozornil minister obrany.

Ministrovo vyhlásenie na schôdzke za zatvorenými dverami, na ktorej sa zúčastnil aj americký minister obrany Robert Gates, vychádzalo z utajených analýz spravodajských informácií, ktoré boli pripravené pre predchádzajúcu vládu Johna Howarda.

"Predchádzajúca vláda by nás nechala vo viere, že v Afganistane dosahujeme dobrý pokrok," povedal Fitzgibbon denníku po návrate z Británie. "Podľa môjho názoru vyhrávame bitky, ale nie vojnu. Boli sme úspešní pri zásahoch proti Talibanu, ale nemá to reálny strategický účinok," dodal.

Fitzgibbon nastúpil do úradu pred dvoma týždňami, po presvedčivom víťazstve súčasného premiéra Kevina Rudda nad konzervatívnym Howardom, ktorého vláda bola blízkym spojencom Washingtonu. Austrália má v Afganistane približne 900 vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu