Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Ingrid Betancourtová: Žijeme ako mŕtvi

Ingrid Betancourtová je rukojemníčkou už šesť rokov rokov
Ingrid Betancourtová je rukojemníčkou už šesť rokov rokov (Zdroj: SITA)

BOGOTA - Bývalá kolumbijská prezidentská kandidátka Ingrid Betancourtová, ktorú zadržiavajú ľavicoví povstalci, píše v liste ako prišla o vlasy, chuť do jedla a nádej po takmer šiestich rokoch neustálych presunov v kolumbijskej džungli.

List, ktorý spolu s videom zverejnili vládne miesta v piatok, je po rokoch prvým dôkazom, že Betancourtová a ďalší rukojemníci, vrátane troch amerických vojenských zmluvných dodávateľov, sú nažive. Materiály získali kolumbijské miesta v Bogote, keď zatkli troch údajných členov Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).

"Žijeme tu ako mŕtvi," napísala svojej matke Betancourtová, ktorá má kolumbijské a francúzske občianstvo. Uniesli ju vo februári 2002 počas prezidentskej kampane. V dvanásťstránkovom liste z 24. októbra táto právnička bojujúca proti korupcii píše o rezignácii a slabosti. Výňatky z listu agentúre AP v Paríži poskytli ľudia blízki jej rodine.

"Už dlhšie nemám takú silu ako kedysi, je pre mňa veľmi ťažké ďalej veriť. Nie som na tom dobre fyzicky. Chýba mi chuť do jedla, vlasy mi vypadávajú v celých chumáčoch." V liste si sťažuje, že sa nemôže zbaviť bolesti hrdla, preto hovorí čo najmenej. "Problémom" je aj to, že je jedinou ženou medzi zajatcami, z ktorých niektorí sú rukojemníkmi aj desať rokov.

Popisuje aj radosť, keď jej prostredníctvom rozhlasovej stanice odkazy poslala jej rodina a priaznivci. "Život tu nie je životom, iba ponurým mrhaním času," uviedla ďalej. "Žijem, či skôr prežívam v sieti zavesenej medzi dvoma kolmi, zakrytej sieťou proti moskytom a plachtou nad hlavou, ale umožňuje mi to myslieť si, že mám dom." "Každú chvíľu dajú rozkaz zbaliť sa a žijem v rôznych dierach ako nejaké zviera," pokračuje Betancourtová, ktorá bude mať na Vianoce 46 rokov.

V sobotu sa francúzsky prezident Nicolas Sarkozy telefonicky spojil s kolumbijským partnerom Alvarom Uribem, ktorému vyjadril obavy zo "zjavne zhoršeného" zdravotného stavu Betancourtovej a jej zúfalstva. Informoval o tom jeho úrad vo vyhlásení, podľa ktorého Sarkozy požiadal Uribeho, aby urýchlene konal vo veci prepustenia rukojemníkov. Betancourtovej matka Yolanda Pulecio pre AP uviedla, že si neželala zverejnenie listu, čo považuje za "narušenie súkromia rodiny."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu