Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Dr. Smrť Zelenka: Obžalovali ho zo sérií vrážd

Peter Zelenka
Peter Zelenka

HRADEC KRÁLOVÉ - Krajské štátne zastupiteľstvo v Hradci Králové obžalovalo bývalého zdravotníka Petra Zelenku, ktorý je podozrivý zo sérií vrážd v nemocnici v Havlíčkovom Brode, z celkovo 17 skutkov.

Zastupiteľstvo dnes dokončenú obžalobu poslalo Krajskému súdu v Hradci Králové, ktorý by mal prípad projednávať, povedal novinárom hovorca štátneho zastupiteľstva Pavel Bužga. Zelenka je obžalovaný za sedem vrážd a desať pokusov o vraždu, oproti pôvodnému obvineniu „odpadla“ jedna vražda, naopak pribudol pokus o vraždu. V prípade dokázania viny hrozí Zelenkovi až doživotný trest.

Dozorujúca štátna zástupkyňa už dávnejšie povedala ČTK, že podľa znalcov je Zelenka duševne zdravý a je trestne zodpovedný. Zelenkov právnik však tvrdí, že jeho klient je chorý človek a chce požiadať súd, aby prípad vrátil do prípravného konania za účelom znaleckého skúmania odborným štátnym ústavom. Zelenka si podľa svojho advokáta pamätá len päť ľudí, ktorým heparin neoprávnene podal.

Petr Zelenka údajne zabíjal tak, že pacientom na oddelení ARO v nemocnici v Havlíčkovom Brode od mája 2006 do septembra 2006 podával heparin, liek na riedenie krvi, a pacienti následne vykrvácali.

Posledná obeť zomrela 24. septembra. O deň neskôr nemocnica so Zelenkom rozviazala pracovný pomer a primár ARO Pavel Longin sa rozhodol preskúmať podozrivé úmrtia. 13. októbra, nemocnica podala trestné oznámenie, ktoré polícia obdržala 23. októbra. Zelenku však zatkla polícia až 1. decembra po bitke priamo v nemocnici.

Postupom policajtov pri vyšetrovaní prípadu, ktoré sa zdržalo niekoľko týždňov, sa zaoberala Inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá však zistila, že nikto z policajtov nespáchal trestný čin.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu