Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Ahmadínedžád: USA nie sú schopné zaútočiť na Irán

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád (Zdroj: SITA)

DUBAJ - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v piatok vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty americké v súčasnosti nie sú schopné začať vojenský útok proti Iránu. Ako uviedol v rozhovore pre dubajský televízny kanál al-Arabíja, prípadnú ofenzívu by Američania "oľutovali".

"Amerika je dnes neschopná uskutočniť vojenský útok proti Iránu z viacerých dôvodov," povedal Ahmadínedžád, ktorého slová prekladali z perzštiny do arabčiny. USA podľa neho nie sú pripravené na útok či už v ekonomickej, politickej alebo vojenskej oblasti. "A samozrejme dobre vedia, že reakcia Iráncov bude tvrdá a oľutovali by to," tvrdí prezident. "V skutočnosti teda nechcú začať útok proti Iránu. Agitujú a vyvíjajú nátlak na členov Bezpečnostnej rady (OSN) s cieľom podvádzať a dostať sa z bezvýchodiskovej situácie, v ktorej sú," dodal.

Demokratickí členovia amerického Kongresu v piatok upozornili, že vláda prezidenta Georgea W. Busha "bubnuje na vojnu" s Iránom a uplatnia svoje ústavné právomoci, aby odvrátili akýkoľvek vojenský zásah. Bush medzitým opäť varoval islamskú republiku, že bude čeliť zvýšenému nátlaku, ak nezastaví sporný jadrový program, ktorý je podľa Washingtonu zástierkou pre vývoj jadrových zbraní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu