Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

V Rusku pribúdajú rasistické útoky

MOSKVA - Počet rasistických útokov v Rusku v porovnaní s predchádzajúcim rokom opätovne vzrástol, pričom tento rok bolo zabitých 60 ľudí, uviedla organizácia Human Rights Watch v sobotu, v deň, keď ruský prezident znovu vyzval políciu, aby zakročila proti xenofóbii.

"Proti tým, ktorí propagujú idey nacionalizmu a xenofóbie a náboženskej neznášanlivosti, treba tvrdo zakročiť. Polícia má teraz k dispozícii všetky prostriedky, aby to dosiahla," povedal Vladimir Putin podľa agentúry Interfax príslušníkom polície.

"Približne 200 útokov a konfliktov z xenofóbnych motívov bolo spáchaných od januára do októbra tohto roku. Šesťdesiat ľudí prišlo o život a najmenej 280 utrpelo zranenia," uviedol šéf moskovskej pobočky Human Rights Watch Alexander Brod pre agentúru Interfax. V roku 2006 prišlo pri xenofóbnych útokoch o život 56 ľudí, v roku 2005 zaznamenali 25 obetí. "Hlavným trendom je narastajúca agresivita zločinov... ale žalobcovia a sudcovia venujú stále málo pozornosti fašistickej literatúre a nacionalistickým médiám. Spoločnosť je voči radikálom pasívna," dodal Brod.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu