Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Bahrajn: Irán vyvíja jadrové zbrane

(Zdroj: SITA)

LONDÝN - Irán vyvíja jadrové zbrane alebo buduje kapacity na ich výrobu. Uviedol to v rozhovore pre piatkové britské noviny Times a Daily Telegraph korunný princ Bahrajnu šejk Salman bin Hamád al-Chalifa, ktorý zároveň vyzval na diplomatické riešenie sporu medzi Západom a Iránom.

Ide vôbec o prvé vyjadrenie arabského štátu z Perzského zálivu, ktorý verejne obvinil Teherán z klamania o jeho kontroverzných nukleárnych snahách. "Ak ešte nemajú bombu, tak ju vyvíjajú, alebo kapacity na jej výrobu," povedal pre Times princ, ktorý zároveň varoval, že do akéhokoľvek vojenského konfliktu by bol vtiahnutý "celý región." "Je potrebné, aby sa na diplomatickom fronte urobilo oveľa viac, stále je čas rokovať," uviedol. "Musíme si byť veľmi dobre vedomí, že by to mohlo viesť k eskalácii. Myslím si, že to nie je žiaduce," citoval princa Daily Telegraph.

V Bahrajne, na čele ktorého je sunnitsko-moslimská dynastia, žije 60 percent šiitov rovnakej vetvy islamu aká dominuje v Iráne. Na území malého štátu sa nachádza 5. americká flotila, ktorá hliadkuje vo vodách Perzského zálivu, Červeného mora, Ománskeho zálivu a v časti Indického oceánu. Námorné sily tiež zaisťujú bezpečnosť v úžine Hormuz, kadiaľ musí prejsť väčšina svetových ropných dodávok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu