Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Ak USA napadnú Irán, uviaznu v hlbšom bahne ako v Iraku

(Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Šéf elitných iránskych Revolučných gárd generál Mohammad Alí Džafarí varoval Spojené štáty pred útokom na Irán a povedal, že ak tak Washington urobí, "uviazne v bahne" horšom ako Irak alebo Afganistan.

Džafarí povedal, že jeho vojaci sú v prípade, že Irán bude napadnutý, pripravení na spätný "drvivý" úder. O Džafarího vyjadreniach informovala v stredu iránska tlačová agentúra Fars.

"Ak budú nepriatelia natoľko naivní, aby napadli Irán, dostanú riadnu facku," citovala Džafarího slová agentúra Fars, ktorá má ku gardám blízko. "Nepriateľ vie, že ak napadne Irán, dostane sa do hlbšieho bahna ako v Iraku a v Afganistane a bude porazený," dodal generál.

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom sa stupňuje. USA podozrievajú Irán z tajných prác na vývoji jadrových zbraní a z podporovania povstalcov v Iraku, ktorí útočia na amerických vojakov. Teherán obe obvinenia popiera. Washington síce tvrdí, že spory s Iránom chce riešiť diplomatickou cestou, no zároveň nevylučuje žiadnu inú alternatívu.

Námestník americkej ministerky zahraničia Nicholas Burns v stredu vo francúzskom Paríži povedal, že vojenský zásah proti Iránu "nie je nevyhnutný, ani žiaduci" a naznačil, že spôsob ako sa tomu vyhnúť budú prísnejšie a tvrdšie sankcie. Washington sa na pôde Bezpečnostnej rady OSN usiluje o prijatie tretej série sankcií voči Iránu pre jeho neochotu vzdať sa aktivít spojených s obohacovaním uránu, ktoré môžu viesť až k vývoju jadrovej bomby. Rusko a Čína však s ďalšími sankciami nesúhlasia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu