Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

SAS po nehodách s podvozkom nebudú lietať na Q400

K poslednej nehode lietadla Q400 došlo včera v Kodani.
K poslednej nehode lietadla Q400 došlo včera v Kodani. (Zdroj: ČTK)

ŠTOKHOLM - Škandinávsky letecký prepravca Scandinavian Airlines (SAS) dnes oznámil, že natrvalo zastaví lety svojich lietadiel typu Q400 po sérii zlyhaní podvozkov týchto strojov počas pristávania.

Spoločnosť sa tak rozhodla deň po najnovšej nehode, keď sa jej lietadlu so 44 ľuďmi na palube zlomilo na letisku v Kodani pravé koleso. Nikto z pasažierov ani členov posádky pritom nebol vážnejšie zranený.

Podobné havárie sa lietadlám Q400, známych tiež ako Dash 8, z dielne kanadskej firmy Bombardier stali minulý mesiac v Litve a Dánsku. SAS už vtedy dočasne zastavila ich lety. Pri septembrových problémoch s podvozkom pri pristávaní takisto nedošlo k vážnym zraneniam.

"Dôvera v Q400 sa značne znížila a naši zákazníci majú stále väčšie pochybnosti o letoch týmto typom lietadla. So súhlasom predstavenstva spoločnosti som sa rozhodol okamžite vylúčiť lietadlá Dash 8 Q400 z prevádzky," uviedol šéf SAS Mats Jansson vo vyhlásení.

Aerolínie uviedli, že vymenia sporné turbovrtuľové lietadlá za iný typ strojov. Upozornili pritom, že v najbližšom období budú musieť zrušiť svoje lety, nešpecifikovali však, v akom počte.

SAS, ktorý je spoločným prepravcom Švédska, Dánska a Nórska, používal lietadlá Q400 na regionálne lety. Ako dnes oznámil, "opakované problémy súvisiace s kvalitou" poškodili dôveru, ktorú vkladal v túto značku lietadiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu